Slovinsko a Francie se přou o ostatky krále Karla X.

Francouzsko-slovinský spor o ostatky krále Karla X. (zdroj: ČT24)

Mezi Slovinskem a Francií se rozhořel netradiční spor o ostatky předposledního francouzského panovníka Karla X. Část historiků je chce přemístit ze slovinské Nové Gorici do vlasti. Plán vydat obsah hrobky skoro 180 let po panovníkově smrti se ale Slovincům nezamlouvá.

Francouzského krále Karla X. vyhnala z vlasti revoluce. Jeho cesta do exilu, jež vedla i přes Čechy, se zastavila na konci těsné chodby v klášteře Kostanjevica na území dnešního Slovinska. Spolu s panovníkem v hrobce v Nové Gorici spočinulo i dalších pět potomků Bourbonů.

Většina francouzských králů přitom spočívá v bazilice Saint-Denis na severním okraji Paříže. Podle některých historiků je nejvyšší čas, aby se k nim připojil i Karel X. V Paříži už pro něj připravili i hrob.

Francouzům může návrat jeho ostatků pomoci vyrovnat se s vlastní minulostí a splní to i Karlovo přání, míní historik Philippe Delorme. „Zemřel v Gorici tak trochu náhodou, nevybral si to. Kdyby měl na výběr, určitě by chtěl zemřít ve Francii. Jenže kvůli politice musel odejít do exilu,“ podotkl expert.

Hrobka Karla X.
Zdroj: ČT24

S tím ovšem ostře nesouhlasí ve slovinské Nové Gorici. Podle starosty města Mateje Arcona bylo Karlovo přání zcela opačné, přestože zemřel jen pár dní po příjezdu do města na choleru. „Tuto iniciativu samozřejmě nepodporujeme, hlavně proto, že král tady je pohřbený už skoro 180 let, je to součást našeho dědictví a bylo to jeho poslední přání. Sám si vybral místo posledního odpočinku,“ prohlásil slovinský politik.

Překvapený je i opat františkánského kláštera Jernej Kurinčič. Právě slovinští františkáni se o šest hrobů vyrobených z místního mramoru starají od samotného začátku – bez jakékoli finanční podpory z francouzské strany. „Žádný plán na přemístění ostatků se nikdy neobjevil, takže neočekáváme, že by k tomu došlo teď, 180 let poté,“ sdělil duchovní.

Plán skupiny historiků zatím skutečně není oficiální. Delorme a jeho partneři chtějí co nejdřív oslovit slovinského velvyslance ve Francii a snaží se pro svůj plán zajistit podporu francouzské vlády.