Bagdádí zůstává v Mosulu, tvrdí Kurdové. Pokud padne, chalífát skončí

Redaktor ATM o Mosulu: Veškeré trumfy jsou v rukou islamistů (zdroj: ČT24)

Šéf Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí je stále v Mosulu, a pokud zemře, celý chalífát se zhroutí. Listu The Independent to řekl náčelník generálního štábu armády iráckého autonomního Kurdistánu Fuád Husajn. Irácké speciální jednotky mezitím dál drží pozice na východním předměstí Mosulu. Postup komplikuje špatné počasí.

Iráčtí vojáci tento týden poprvé pronikli přímo na okraj Mosulu - město se chystají dobýt a ukončit tam víc než dva roky trvající vládu islamistů. V oblasti ale panuje vysoká vlhkost a oblačnost, což omezuje zejména operace letadel. Irácké síly tak zatím zůstávají na okraji východní části města.

„Jakákoli operace v takto zastavěném prostoru je jedna z nejsložitějších činností, které armáda vůbec může vykonávat. Iráckou armádu pravděpodobně čekají vysoké ztráty, protože veškeré trumfy jsou v rukou islamistů,“ podotkl redaktor ATM Dušan Rovenský.

„Budou používat léčky, odstřelovače, zakopané nástražné systémy a budou se přesouvat podzemím, protože Mosul je velké město, takže má rozsáhlou kanalizační síť. Podpálili už ropné vrty u Mosulu a vyhodili do vzduchu několik chemických továren,“ dodal Rovenský s tím, že irácké síly a jejich spojenci naopak nebudou moci využít odstřelovače a nálety v takovém rozsahu, protože by došlo k velkým ztrátám na životech civilistů.

Civilní obyvatelstvo je pro iráckou armádu velice limitující faktor. Její technologická převaha bude v této operaci z velké části k ničemu.
Dušan Rovenský
redaktor ATM

Kurdská vláda má z několika zdrojů informaci, že vůdce IS Bagdádí je stále v Mosulu. „Bude-li zabit, bude to znamenat kolaps celého systému Islámského státu,“ řekl Husajn.

Podle něj bude IS v případě Bagdádího smrti nucen hledat jeho následníka, který ale nebude mít autoritu, jakou měl Bagdádí.

Vůdce IS se už devět měsíců skrývá a je závislý na velitelích, kteří bojují v Mosulu a v Tall Afaru, tvrdí Husajn. Mnoho známých a vysoce postavených členů IS bylo od roku 2014, kdy IS začal zabírat sever Iráku, zabito.

obrázek
Zdroj: ČT24

Husajn počítá s tím, že členové IS budou Bagdádího bránit až do konce, což zřejmě boje v Mosulu prodlouží. „Je jasné, že prohrají, ale není jasné, jak dlouho to bude trvat,“ řekl Husajn. Klíčové podle něj bude, jestli džihádisté zničí pět mosulských mostů.