FBI zveřejnila spis z vyšetřování Clintonovy kontroverzní milosti. Načasování je prý náhodné

Týden před americkými prezidentskými volbami zveřejnil Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dokumenty z vyšetřování kontroverzní milosti, kterou udělil prezident Bill Clinton v poslední den svého působení v Bílém domě stíhanému finančníkovi a sponzorovi Demokratické strany. Marc Rich byl tehdy už roky na útěku před zákonem, před americkou justicí se schovával ve Švýcarsku. FBI tvrdí, že načasování zveřejnění dokumentů je náhodné.

Štáb demokratické kandidátky na prezidentku vzápětí vyjádřil údiv nad nečekaným krokem FBI, který během vrcholící volební kampaně může uškodit Hillary Clintonové a prospět jejímu soupeři Donaldu Trumpovi. „Pokud to není dáno nějakou stanovenou lhůtou ze zákona, pak je to podivné,“ pozastavil se mluvčí štábu Brian Fallon. „Zveřejní teď FBI spisy o diskriminaci v Trumpových bytových komplexech v 70. letech?“ dodal.

Podle agentury AP se 129 stran „silně cenzurovaných“ dokumentů o Clintonově milosti objevilo na webu FBI v pondělí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Rozruch následoval až poté, co se o nich FBI zmínila na Twitteru. AP dodala, že minulý měsíc FBI zveřejnila historické dokumenty o otci republikánského uchazeče Fredu Trumpovi.

FBI popírá účelové zveřejnění dokumentů týden před volbami

FBI tvrdí, že načasování vydání dokumentů je náhodné. Úřad prý postupoval podle zákona o svobodném přístupu k informacím (FOIA), podle něhož vyřizuje tisíce takových žádostí. „Zpracovávány jsou podle pořadí,“ vysvětlil. Dodal, že pokud je o konkrétní případ požádáno nejméně třikrát, zveřejňuje dokumenty i elektronicky. „V rámci standardního postupu FOIA byly zmíněné materiály připraveny ke zveřejnění a automaticky zveřejněny ve veřejné webové čítárně FBI.“

FBI, který se v minulosti snažil vždy vystupovat jako nezávislý a nestranný úřad, se nyní podle komentátorů dostal do pozice, od níž se obvykle snaží distancovat – a to přímo do centra souboje republikánského a demokratického kandidáta o prezidentský post.

The Washington Post poznamenal, že FBI svým postupem již podruhé za pět dní do kampaně zasáhla, ačkoli se takovému počínání obvykle snaží vyhnout. „Američané nyní hledí na FBI a vidí politickou organizaci, ne nestranický úřad – má to velké následky pro FBI i pro nás všechny,“ prohlásil někdejší mluvčí ministerstva spravedlnosti a podporovatel Clintonové Matt Miller.

Podle komentátora Hospodářských novin Teodora Marjanoviče by mohlo aktuální dění u Američanů vyvolat otázky, zda je Clintonová dost důvěryhodná, aby jí odevzdali svůj hlas. „Nahrává to nelichotivému schématu, které si v Americe vyprávějí o Clintonových už několik desetiletí. A sice, že vybudovali politické impérium, které je provázáno s nedůvěryhodností, pokřiveností a mocenskou korupcí. Proto je to tak špatná zpráva pro Hillary Clintonovou.“

Finančníkova manželka podpořila Clintonovu knihovnu

Clintonovi s manželkou Marca Riche na snímku z roku 2000
Zdroj: Reuters

Agentura TASS připomněla, že Richova manželka později věnovala půl milionu dolarů na stavbu Clintonovy prezidentské knihovny. FBI případ zkoumala, ale v roce 2005 své vyšetřování uzavřela, aniž by kohokoliv obvinila. Sám Rich zemřel v roce 2013.

Rich se stal legendou díky tomu, že v 60. a 70. letech zásadně přispěl k vytvoření promptního trhu s ropou, a sebral tím obchodování z rukou velkých ropných koncernů.

Do povědomí širší veřejnosti se ale dostal zejména tím, že jej Spojené státy v 80. letech obvinily z neplacení daní a nelegálních ropných obchodů s Íránem. Po tehdy největším obvinění z daňových úniků v historii USA zůstal Rich ve Švýcarsku a FBI jej zařadila na seznam nejhledanějších osob. Prezident Clinton mu v lednu 2001, poslední den, kdy byl ve funkci, dal milost, za což byl obviňován z korupce.

Hillary Clintonová
Zdroj: Reuters

Štáb Clintonové je rozčarován postupem FBI

Tábor demokratické kandidátky Clintonové v minulých dnech zaskočila zpráva FBI o nálezu nového balíku elektronické pošty, kterou bývalá ministryně zahraničí odesílala navzdory pravidlům ze svého soukromého poštovního účtu. Přestože červencové vyšetřování obdobného prohřešku skončilo jen pokáráním, nikoli žalobou, kauza otevřená krátce před volbami vyvolala mezi demokraty šok a mezi republikány novou naději.

„Volba je už dlouho o tom, kdo je menší zlo. Kdybych byl americkým voličem, nevolil bych ani jednoho z nich. Napsal bych tam něčí jméno, což americký volební systém umožňuje. Byť dobře vím, že jeden z nich to nakonec bude,“ dodal Marjanovič.

Trump podle průzkumů smazal několik procent ze ztráty na svou soupeřku a šance hodlá dál využít. Kandidát také vyzval ty voliče, kteří již využili možnost hlasovat a hlasovali pro Clintonovou, aby si špatné rozhodnutí rozmysleli a využili příležitosti změnit svoji volbu.

Clintonová naopak připomíná Trumpovo odmítání zveřejnit svá daňová přiznání, jakož i obvinění ze sexuálního obtěžování. „Strávil svůj život pomlouváním, ponižováním a napadáním žen,“ prohlásila na předvolebním shromáždění v Dade City.