Polovinu Ruska straší třetí světová válka, tvrdí průzkum

Téměř polovina obyvatel Ruské federace, konkrétně 48 procent, se obává, že vyhrocení vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli situaci v Sýrii může přerůst ve třetí světovou válku. O výsledku svého průzkumu informovalo nezávislé středisko Levada. Každý desátý Rus pak obavy ze světové války prožívá silně, dalších 38 procent cítí „určité nebezpečí“.

Naproti tomu téměř třetina dotázaných Rusů (31 procent) si s hrozbou světové války hlavu nijak zvlášť neláme. Desetina účastníků výzkumu pak v tomto směru netrpí vůbec žádnými obavami.

Skoro polovina dotázaných předpokládá, že Rusko stejně bude pokračovat ve svém vměšování do syrských záležitostí. Dvě pětiny Rusů nepředpokládají, že by Moskva dokázala najít společný jazyk s USA a dalšími západními státy, aby dohodla urovnání syrského konfliktu.

Ruské letectvo od loňského podzimu svými nálety podporuje vojska syrského prezidenta Bašára Asada v tažení proti islamistům i Západem podporovaným povstalcům. Kritiku vyvolaly především nálety na druhé největší syrské město Aleppo, které se vládní síly pokoušejí dobýt. Podle OSN v obléhané východní části města, ovládané povstalci, stále žije až 275 tisíc civilistů.

  • Válka v Sýrii trvá už pět let. Vyžádala si přes 300 tisíc mrtvých. Více než polovina z 20 milionů Syřanů musela opustit svoje domovy. Téměř polovinu země ovládá takzvaný Islámský stát. Část území má pod kontrolou prezident Bašár Asad, další ovládají různé milice a opoziční skupiny. Sever Sýrie, takzvaný syrský Kurdistán, drží pod kontrolou Kurdové. O Kurdech se říká, že jsou největším národem na světě, který nemá vlastní stát.