Hledá se žena. Kimovu choť neviděli na veřejnosti přes půl roku

Manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una zmizela. Na veřejnosti se naposledy objevila koncem března, od té doby se po ní slehla zem. Odborníci na KLDR mluví o tom, že buď čeká dítě, nebo upadla v nemilost. Kim proslul čistkami ve vlastních řadách – v roce 2013 nechal popravit svého strýce.

Severokorejský režim představil Ri Sol-ču jako první dámu před čtyřmi roky. Naposledy byla spatřena letos 28. března při prohlídce nové obchodní čtvrti a zdravotního komplexu v Pchjongjangu.

„Existuje několik možných příčin, včetně toho, že je těhotná nebo že mají v páru nějaké problémy. Objevily se i zprávy o nestabilitě v Pchjongjangu, dokonce o několika loňských pokusech o útoky proti Kimovi, a to i ze strany frakcí severokorejské armády,“ okomentoval zmizení Kimovy manželky odborník na severokorejské záležitosti Tošimitsu Šigemura.

Příčinou může být podle expertů i to, že si diktátorova mladší sestra Kim Jo-čong s Ri nesedla. Kim Jo-čong je považována na rozdíl od svého bratra za schopnou političku a je zřejmě zvyklá tahat za nitky – stará se o propagandu a budování kultu bratrovy osobnosti.

Ri naposledy zmizela v roce 2012, kdy se spekulovalo o jejím těhotenství. O rok později to potvrdil Kimův přítel – americký basketbalový hráč Dennis Rodman, jenž ujišťoval, že tehdy porodila dceru.

Severokorejský vládce nemá problém likvidovat i své nejvěrnější spojence. Před třemi lety nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka poté, co byl obviněn z vlastizrady. Tehdy o něm řekl, že byl „horší než pes“.