Trump poprvé od května vede, kartami zřejmě zamíchala e-mailová aféra

Amerikanista: Nové vyšetřování může dosavadní vývoj zvrátit (zdroj: ČT24)

Republikán Donald Trump vede o jeden procentní bod nad svou soupeřkou – demokratkou Hillary Clintonovou. Ukázal to nejnovější průzkum televize ABC News a listu The Washington Post. Miliardář má náskok poprvé od května. V předchozích týdnech se potýkal s dopady zveřejnění sexistické nahrávky, v pátek ale přišlo takzvané říjnové překvapení, kdy úřad FBI oznámil, že v souvislosti s Clintonovou prošetřuje další várku e-mailů.

V nejnovější sondáži 46 procent oslovených pravděpodobných voličů prohlásilo, že dají hlas Trumpovi, 45 procent respondentů podpořilo Clintonovou. Rozdíl mezi kandidáty je ale natolik těsný, že je v rámci statistické chyby.

Nic není dané

Nejnovější sondáž vychází ze stavu veřejného mínění k 30. říjnu, ještě o tři dny dříve přitom vedla Clintonová. Tvůrci průzkumu ale upozornili na to, že nynější výsledek není možné brát jako očekávanou předpověď skutečného výsledku.

Jako příklad zmínili srovnatelnou sondáž z roku 2012, kdy republikán Mitt Romney vedl nad nyní dosluhujícím demokratickým prezidentem Barackem Obamou o jeden procentní bod, nakonec ale prohrál.

Podobná situace nastala i v roce 2004, kdy průzkum veřejného mínění týden před volbami o jeden procentní bod upřednostnil demokratického kandidáta Johna Kerryho, zvítězil však republikán George Bush mladší.

Trumpovi se minulý měsíc příliš nedařilo v televizních střetech s Clintonovou, které byly plné osobních útoků, a nepomohla mu ani zveřejněná sexistická nahrávka, jež spustila vlnu obvinění ze strany žen, které měl Trump údajně zneužít. Miliardář vinu odmítá a tvrdí, že dotyčné ženy lžou.

Lépe si vedl miliardář v průzkumech poté, co v posledním duelu prohlásil, že není jisté, jestli případně uzná porážku, protože volby budou pravděpodobně zmanipulované. Vyzval proto své příznivce, aby pomohli podvodům zabránit. V této věci je aktivní skupina Stop the Steal (Zastavme krádež), která organizuje takzvané občanské žurnalisty. Ty chce za týden vyslat do volebních místností jako ochránce hlasů. Podle získaných manuálů se budou také ptát voličů na volební machinace.

Demokraté tvrdí, že bez zásahu soudu mohou být voliči terčem nátlaku, výhrůžek a možná i násilí ze strany zmíněných hlídek. Podali proto v Ohiu, Pensylvánii, Nevadě a Arizoně žaloby a chtějí, aby soudy preventivně hnutí zakázaly.

Nyní zřejmě Trumpovi v průzkumech pomohlo pokračování e-mailové kauzy. „Už se stalo v této kampani mnohokrát, že když udělá Trump nějaký velký přešlap, tak se od něj část lidí odkloní, ale pak se pomalu vracejí, jako by si říkali, že to je šílené, ale není to tak hrozné, abychom mu nedokázali dát hlas,“ připomněl redaktor Newsweeku Daniel Anýž.

Těmto událostem se v Americe říká říjnové překvapení. Tohle je spíš černá labuť. Nikdo nedokáže odhadnout, jestli to nerozhodnuté voliče neodradí (dát hlas Clintonové). Jen se potvrzuje, že kampaň Clintonové a ona osobně stále něco tají a trošku lže.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Clintonová v době, kdy byla šéfkou diplomacie (2009–2013), posílala ze soukromého účtu tisíce e-mailů s pracovním obsahem. Kritici tvrdí, že tak mohla ohrozit americké zájmy v případě, že by se citlivé informace dostaly do nepovolaných rukou.

Při následném vyšetřování šéf FBI identifikoval 110 e-mailů obsahujících informace, které byly v čase poslání tajné. Úřad ale v červenci konstatoval, že si Clintonová sice počínala nedbale, zákon ovšem neporušila.

Před pár dny přitom šéf FBI zveřejnil informaci o prošetřování dalších e-mailů, čímž podle demokratů i některých právníků porušil zákon o nezasahování federálních činitelů do průběhu voleb. Ředitel ale odmítá před hlasováním říci více.

Trump by musel zvítězit téměř ve všech státech, kde stále není rozhodnuto, aby vyhrál. Podařit se mu to může, jeho pozice je ale stále komplikovanější než pozice Clintonové.
Martin Řezníček

„To, co odhalil veřejnosti, je tak trochu prázdná bublina. Ve výsledku se může stát, že z původní mediální bomby se kritika může otočit, protože se nezjistí, co v (e-mailech) je. To uvidíme až v dalších dnech. Toto ale nepochybně je skandál, který by mohl zvrátit dosavadní vývoj,“ míní amerikanista Jakub Lepš, jenž ale připomněl, že dvacet milionů Američanů už odvolilo a Clintonová zatím vede.

Trumpa aféra povzbudila. jeho štáb hodlá v posledních sedmi dnech před hlasováním vynaložit 25 milionů dolarů (610 milionů korun) na reklamu v Michiganu, Novém Mexiku a dalších jedenácti státech, uvedla agentura AP.

Mnohé z nich jsou tradiční baštou demokratů. Třeba Michigan naposledy volil republikánského kandidáta v roce 1988 a Nové Mexiko v minulých dvou volbách hlasovalo pro Obamu.