Další tábor v Calais? Vyloučeno, vzkázal Hollande

U severofrancouzského města Calais nevznikne žádné nové tábořiště migrantů. V rozhovoru pro regionální list La Voix du Nord to uvedl francouzský prezident Francois Hollande. Úřady v pondělí v noci odstranily poslední zbytky tábořiště, v němž v určité době žilo až 7 tisíc migrantů, kteří se snažili dostat do Británie.

Francouzské úřady v pondělí večer odstranily poslední zbytky tábora, z něhož minulý týden evakuovaly kolem 5000 uprchlíků. Autobusy je rozvezly do uprchlických zařízení po celé Francii.

Zhruba 1500 mladistvých migrantů, kteří zůstávají v obytných kontejnerech u Calais, se podle Hollandea během několika dní přesunou do center zvlášť vybraných pro tento účel.

Británie, jež před časem slíbila, že přijme stovky nezletilých migrantů z tábořiště u Calais, bude moci v těchto centrech posoudit jednotlivé případy mladistvých, kteří mají zájem o přesun za Lamanšský průliv, uvedl francouzský prezident.

Hollande v rozhovoru s La Voix du Nord znovu apeloval na Londýn, aby přijal „svůj díl odpovědnosti“ a mladistvé z tábořiště u Calais přijal. Už o víkendu stejnou výzvu na britskou vládu směřovala také dcera zesnulého sira Nicholase Wintona Barbara. Winton v roce 1939 zachránil z okupovaného Československa 669 převážně židovských dětí.

  • Tábor zvaný Džungle se nacházel u jedné z hlavních příjezdových silnic k přístavu.
  • Podle odhadů zde přebývalo kolem 7 tisíc lidí. Agentura pro běžence uvedla, že těsně před demolicí bylo v místě kolem 8100 osob.
  • Tábor byl v první polovině roku rozdělen na dvě části – jedna z nich už byla před několika měsíci vyklizena. Populace v „džungli“ ale dál rostla.
  • Řada migrantů se pokoušela skrýt v projíždějících kamionech, jež míří do tunelu pod Lamanšským průlivem.

Po vyklizení tábora u Calais známého jako Džungle se nyní pozornost upírá na nově vznikající provizorní tábořiště ve francouzské metropoli. Na severovýchodě Paříže žije na ulici na jednom místě až 2000 migrantů.

„Kde ti lidé budou spát? Je velká zima. To není život, to je psí život. Každý den vidím v televizi, na internetu, na facebooku, že tady platí lidská práva. Kde jsou ta lidská práva? Žádná tady nevidím,“ bědoval podle agentury AP mladý Afghánec, která dorazil do Paříže před pěti dny.

Úřady připravují vyklizení tohoto tábora už na tento týden. Paříž má v plánu otevřít dvě centra pro uprchlíky, jejichž celková kapacita ale nebude činit ani tisíc míst. Plány na zřízení táborů vyvolaly kritiku mezi některými místními obyvateli. V červnu podepsaly petici hned v prvních dnech stovky lidí. Podle řady pravicových politiků to navíc přiláká do metropole další utečence. 

Ostatní migranti převezení do stovek narychlo zbudovaných středisek budou vyzváni k požádání o azyl ve Francii. Pokud ho nedostanou, mají být vyhoštěni do země původu.

Otázka přistěhovalectví patří k hlavním tématům politického soupeření ve Francii před prezidentskými a parlamentními volbami, které se v zemi uskuteční na jaře 2017.