Výbuch ochromil potrubí, které v USA zásobuje benzinem miliony lidí

Jeden člověk zemřel a sedm lidí bylo zraněno při výbuchu ropovodu poblíž města Helena v americkém státě Alabama. Informovala o tom agentura Reuters. Kvůli explozi, která způsobila dva požáry v okolí, byli evakuováni lidé žijící v okruhu téměř pěti kilometrů. Výbuch podle provozovatelské firmy způsobili pracovníci, kteří potrubí opravovali.

K explozi zařízení společnosti Colonial Pipeline došlo ve venkovské oblasti státu na jihovýchodě USA, kde z problematického potrubí unikla ropa už v září, což způsobilo nedostatek cenné suroviny v jižní části USA.

Podle prohlášení firmy začalo hořet ropné palivo ve chvíli, kdy dělníci narazili do potrubí rypadlem. „Je tu mohutný sloup dýmu, rozsáhlý požár,“ uvedl podle agentury AP Jeff Hartley z úřadu šerifa místního okresu Shelby. Podle něho není jisté, kdy se budou moci evakuovaní lidé vrátit domů.   

Jeden člověk zemřel přímo na místě a dva vážně zraněné vrtulníky dopravily do nemocnic. Poraněno bylo i dalších pět lidí.

Potrubí podle webových stránek firmy přepraví přes tři miliony hektolitrů ropných produktů denně na trase mezi Houstonem a New Yorkem a zásobuje palivem přes 50 milionů lidí. Dotčený úsek byl do odvolání odstaven z provozu.