Rajoy složil přísahu a stal se oficiálně španělským premiérem

Ľubica Zlochová: Od Rajoye se nedá čekat změna politiky (zdroj: ČT24)

Předseda španělských lidovců Mariano Rajoy složil přísahu a stal se na další období premiérem země. Skončil tak desetiměsíční politický pat, kdy mělo Španělsko jen úřadující vládu. V jejím čele stál také Rajoy, který je premiérem od prosince 2011. Ministry své nové vlády oznámí jedenašedesátiletý politik ve čtvrtek, následující den složí noví ministři přísahu.

„Přísahám, že budu věrně plnit povinnosti předsedy vlády s loajalitou vůči králi a budu dodržovat a dohlížet na dodržování ústavy jako základního dokumentu státu,“ řekl mimo jiné Rajoy, který měl při tom jednu ruku na ústavě a druhou na bibli.

Rajoy takovou přísahu skládal již podruhé, poprvé ale před králem Felipem VI. Při předchozím slavnostním aktu v prosinci 2011 byl ještě králem Felipův otec Juan Carlos I.

Nové volební období Rajoye v čele vlády umožnili v sobotu poslanci, kteří mu vyslovili důvěru 170 hlasy. Proti jeho pokračování v premiérském křesle jich hlasovalo 111. Klíčové bylo rozhodnutí 68 z 85 socialistických poslanců se hlasování zdržet, a Rajoy tak získal prostou většinu.

Rajoy získal důvěru parlamentu
Zdroj: Reuters

Vládu vzešlou z voleb nemá Španělsko od loňského prosince, kdy v parlamentních volbách žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii Španělska se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat, protože předseda socialistů Pedro Sánchez důvěru poslanců v březnu nedostal. Ucházel se o ni poté, co Rajoy lednovou nabídku krále na sestavení vlády odmítl.

Po červnových volbách, v nichž opět zvítězili lidovci, Rajoy nabídku krále přijal. Ucházel se poté o důvěru poslanců, kterou ale napoprvé před dvěma měsíci nedostal. Až poté, co Sánchez ustoupil tlaku ve své straně a rezignoval na vedení socialistů, se úřadující vedení strany usneslo, že vznik vlády lidovců umožní.

Podle pozorovatelů zůstává ale otázkou, jak bude nová menšinová vláda prosazovat své návrhy zákonů v parlamentu. Vedení socialistů již minulý týden prohlásilo, že v parlamentu bude muset lidovecká vláda hledat podporu pro každý svůj návrh zákona zvlášť.