První alianční jednotky by se měly v Polsku objevit na jaře

Události: Na jaře by se měly v Polsku objevit jednotky NATO (zdroj: ČT24)

NATO podle svého generálního tajemníka nevyhledává střet s Ruskem a nepřeje si novou studenou válku. Jens Stoltenberg v rozhovoru pro BBC trvá na tom, že rozmístění mezinárodních praporů ve východní Evropě má konfliktu předejít. Na přijetí části ze čtyř tisíc vojáků se už chystá Polsko. Tamní ministr obrany je ale terčem kritiky za příliš radikální prohlášení.

Mnohonárodní síly dohodnuté na posledním summitu NATO dostávají konkrétní podobu. První oddíly se v Polsku a pobaltských zemích objeví už na jaře příštího roku. „Budou tam nastálo, aby byli připraveni okamžitě zasáhnout v boji, pokud to bude nutné. Mají bránit a odstrašovat,“ vysvětluje polský ministr obrany Antoni Macierewicz.

V každém ze čtyř praporů bude zhruba tisíc vojáků, velitelství bude v polském Elblangu. Alianční jednotce v Polsku budou velet Američané, v pobaltských zemích pak Němci, Kanaďané a Britové.

Rozmístění vícenárodních praporů NATO
Zdroj: ČT24

Polský ministr obrany ze zvyšování napětí v regionu obviňuje Kreml. Za provokaci považuje časté narušování vzdušného prostoru anebo plavba lodí přes Balt s raketami s dosahem přes dva tisíce kilometrů.

„Pravda je taková, že Rusko nikoho napadnout nehodlá. To je směšné,“ odmítá nařčení z agrese ruský prezident Vladimir Putin.

V obavě z vojenské nepředvídatelnosti Ruska roste i zájem o armádní výcvik mezi Poláky. Dvacetiletá studentka Marta by se ráda dostala do elitní jednotky. „Myslím si, že tři čtvrtiny společnosti cítí neklid, v takové situaci by se každý měl cítit ohrožený,“ míní.

Vztahy s Ruskem vyhrotil i polský ministr obrany

obrázek
Zdroj: ČT24

Napětí mezi Polskem a Ruskem ale zvyšují i poslední prohlášení ministra obrany. Obvinil Egypt, že za jeden dolar prodal Rusku námořní vojenská plavidla Mistral, která původně Francie odmítla prodat Rusku. Káhira i Moskva obratem jeho nařčení odmítly.

„Antoni Macierewicz se nikdy neměl stát ministrem obrany. Je to politik známý skandály a slabou důvěryhodností,“ míní bývalý ministr obrany Tomasz Siemoniak.

Podle opozice jeho důvěryhodnost snižuje i tvrzení, že na prezidenta Kazcynského byl v roce 2010 spáchán atentát, za nímž stojí tehdejší polský premiér, dnes předseda Evropské rady Tusk, a ruský prezident Putin. Proto opozice ministra obrany Macierewicze vyzvala, aby už přestal Polsko kompromitovat a zesměšňovat.