Venezuelská opozice vyzvala ke stávce, tlak na odchod Madura stoupá

Venezuelané vyšli do ulic (zdroj: ČT24)

Opozice ve Venezuele vyzvala na pátek ke generální stávce. Má trvat dvanáct hodin. Jde o protest proti porušování ústavy a demokracie vládou prezidenta Madura. Prezident již dříve oznámil, že vláda zabere všechny podniky, které se k páteční stávce připojí.

Prezident Nicolás Maduro, bývalý řidič autobusu, kterého jako svého nástupce určil před třemi lety Hugo Chavez, podle opozice překročil mez. A to tím, že nechal zrušit referendum o svém odvolání. Opozice sice má většinu v parlamentu, Maduro ale kontroluje bezpečnostní složky, ústavní soud a klíčové instituce. 

Maduro vyhrožuje obsazením podniků

„Vyzývat ke stávce je za těchto okolností vážný zločin. Nebudu akceptovat žádný druh konspirace,“ řekl již ve středu Maduro, který okolnostmi zřejmě mínil hlubokou ekonomickou krizi. Dodal, že vláda bude v pátek provádět kontroly ve více než 720 podnicích a ty, které se ke stávce připojí, zabere dělnická třída. Viceprezident Diosdado Cabello poté uvedl, že stávkující podniky obsadí armáda.

Několik hodin před stávkou obklíčila tajná služba sídlo společnosti Polar. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na zdroje firmy. Podle nich jsou policisté i u domu majitele této největší potravinářské firmy v zemi.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zdroj: Reuters

Sněmovna míří k odvolání Madura, kterého mnozí označují za nastupujícího diktátora. „Na základě hlasování sněmovny uvědomíme pana Nicoláse Madura, že se má dostavit v úterý 1. listopadu před toto shromáždění,“ uvedl Julio Borges, opoziční poslanec.

V tuto chvíli jde ale jen o symbolické gesto. Nad rozhodnutím parlamentu má právo veta nejvyšší soudní instance, která je také loajální prezidentovi. Sám Maduro prostřednictvím televize a rozhlasu vyzval k národnímu dialogu. „Ptám se neustále. Pokud ne dialog, tak co jiného? Co je alternativou k dialogu? Válka? Násilí?“ táže se Maduro.

Venezuela se potýká s nedostatkem léků i potravin

Při středečních masových protestech proti venezuelské socialistické vládě byl podle ministerstva vnitra postřelený policista, který později na následky zranění zemřel. Další dva pak měli utrpět lehčí zranění. Vzhledem k hospodářské krizi je v zemi nedostatek potravin i léků a stát zápasí s astronomickou inflací.

Prezident Maduro proto ve čtvrtek oznámil zvýšení minimální mzdy. „Už brzy podepíšu příslušný dekret, který bude počítat s nárůstem čtyřiceti procent ve výši minimální mzdy pracovníků,“ uvedl Maduro.

  • Maduro, který nastoupil do nejvyššího úřadu po smrti prezidenta Huga Cháveze v roce 2013, se potýká s prudkým propadem popularity.
  • Opozice trvale viní venezuelské úřady a justici z toho, že porušují demokratické principy a umožňují Madurovi držet se u moci navzdory neoblibě u obyvatel a špatné hospodářské politice.

Venezuelané viní prezidenta nejen z porušování demokratických principů a zavírání lidí za politické názory, ale taky ze zodpovědnosti za hlubokou ekonomickou krizi. Podle nedávného průzkumu by v referendu pro odvolání Madura hlasovalo téměř 70 procent obyvatel.

Vydáno pod