Letadlo s Mikem Pencem mělo problém při přistání, vyjelo z dráhy

Letoun, v němž mezi třicítkou cestujících seděl i republikánský kandidát na amerického viceprezidenta Mike Pence, vyjel při přistání ve čtvrtek večer na newyorském letišti LaGuardia z dráhy a zabořil se v deštěm rozmoklé půdě. Nikomu se podle letiště nic nestalo.

Boeing 737 letěl z města Fort Dodge ve státě Iowa, kde se Pence účastnil předvolební akce. „Pencovo letadlo vyjelo z dráhy a skončilo v blátě letiště LaGuardia. Na místě jsou auta se záchranáři. Bylo mi řečeno, že všichni cestující jsou v pořádku,“ řekla Kellyanne Conwayová, ředitelka kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

„Trump mu zavolal z auta. Kontaktoval guvernéra Pence a je velmi šťastný, že jsou všichni v bezpečí,“ řekla novinářům mluvčí Trumpovy kampaně Stephanie Grishamová. Ujistila, že Pence bude v pátek pokračovat v kampani podle plánu.

„Cítili jsme, jak letoun klouže mimo dráhu. Pak se prudce zastavil,“ uvedla ve stanici CNN jedna z cestujících Elizabeth Landersová. Na nehodu reagovala i Trumpova soupeřka Hillary Clintonová. Na Twitteru uvedla, že je ráda, že se nikomu nic nestalo.

Příčina nehody se bude vyšetřovat.

Do prezidentských voleb ve Spojených státech zbývají necelé dva týdny. Podle předvolebních průzkumů si vede lépe Clintonová. Trump ve čtvrtek na setkání se svými stoupenci v Ohiu uvedl, že volby by se měly zrušit. „Když tak na to myslím, měli bychom volby prostě zrušit a dát to Trumpovi. Její politika je tak špatná,“ prohlásil.