Bylinky a zelenina rostou v Londýně třicet metrů pod zemí

Horizont ČT24: V Londýně vznikl první podzemní skleník (zdroj: ČT24)

Poptávka po čerstvé zelenině roste, ale především ve městech ubývá míst, kde je možné ji vypěstovat. Britská metropole experimentuje se zemědělstvím v podzemí. Právě tam vznikla i vůbec první farma na světě „Growing Underground“. Své plodiny už dodává na trhy nebo do luxusní restaurace.

Obří skleník v podzemí Londýna vznikl v opuštěných bunkrech z druhé světové války napojených na síť metra. V hloubce víc než třiceti metrů se daří především bylinkám, ale i hrachu nebo kořenové zelenině.

Díky stabilní teplotě kolem 16 stupňů se pěstuje po celý rok nezávisle na počasí. Počítačem řízený hydroponický systém zajišťuje cirkulaci vody obohacené živinami, které rostliny nasávají z konopného podkladu. Sluneční paprsky nahrazují LED světla.

„Vytváříme světelné spektrum, dokážeme ho namíchat od jasně červených barev až po modré a pak k nim přidáme trochu zeleného, žlutého a oranžového světla, které jim dodá chuť,“ uvedl spoluzakladatel farmy Growing Underground Richard Ballard.

Podzemní skleník v Londýně
Zdroj: ČT24

Alchymie s důrazem na ekologii

Podzemní farma získává veškerou energii z obnovitelných zdrojů, spotřebuje až o 70 procent vody míň než tradiční zemědělství a nepoužívá žádné pesticidy. Její vybudování vyšlo na víc než milion liber. Od počátku ji podporoval také šéfkuchař vyhlášené restaurace s Michelinskou hvězdou.

„Určitě využiji všechny druhy rostlin vypěstované tímto způsobem, protože jsou místní, čerstvé a protože mají intenzivní chuť,“ říká Michel Roux, majitel restaurace La Gavroche oceněné Michelinskou hvězdou.

Po čerstvé zelenině z londýnského podzemí roste poptávka. Pěstitelé proto chtějí své plantáže rozšířit ze současných čtyř set metrů čtverečních na čtyři tisíce a svoji sklizeň tak mnohonásobně zvýšit.