Pensylvánie: Trump spoléhá na hlasy voličů, které postihl útlum těžkého průmyslu

Necelé dva týdny před americkými volbami se štáb republikánského kandidáta Donalda Trumpa soustředí na Floridu. Právě tam mu rostou preference, což by mu mohlo otevřít teoretickou šanci na vítězství ve volbách. Klíčovou roli bude hrát i Pensylvánie, kde má teď navrch jeho rivalka Hillary Clintonová. Trump ale spoléhá na hlasy voličů, na které dopadl útlum těžkého průmyslu. Podle posledního průzkumu AP/GfK vede Clintonová s náskokem rekordních 14 procentních bodů.

Západní Pensylvánie je oblastí s možná největší koncentrací Trumpových voličů v Americe. A zároveň stát, v němž si nemůže dovolit na cestě do Bílého domu klopýtnout. Někdejší ocelové srdce USA přestalo bít v osmdesátých letech.

„Určitě by pomohl nastartovat. Když uvolníme ruce našim obchodníkům a podnikatelům, tak se začne něco dít,“ myslí si majitel autoservisu a volič Trumpa Thomas Portman. Sice nevěří, že by Trump dokázal vrátit všechna pracovní místa. Má ale pocit, že mu někdo po dekádách konečně naslouchá. 

Jde o jeden z paradoxů letošních voleb: dělníci a odboráři mají historicky daleko blíž k demokratům, letos ale na nich dokázal svou kampaň minimálně v tomto průmyslovém pásu USA postavit republikán. Archetypem takového voliče je běloch maximálně s maturitou.

Události: Trump spoléhá na hlasy z Pensylvánie (zdroj: ČT24)

O svou továrnu přišlo i město Beaver. V jedné z tamních cukráren prodávají sušenky s Trumpovou tváří, které se staly hitem této prodejny. „Sušenka s Trumpem, to je jen legrace. A proč Trump? Protože není jako ostatní, mám dost současné politiky,“ říká Ron, další z Trumpových voličů.

Republikánského kandidáta bude volit i rodina Fedelesových, která má české kořeny. S Trumpem se sice neshodne úplně ve všem, miliardář ale podle ní vrátí zemi právo a pořádek.

„Clintonová stále lže a lhala a bude v tom pokračovat. Takže dejme Donaldu Trumpovi šanci. Je jako jeden z nás,“ podotýká Carol Fdelesová. „Myslím, že jako další dobří politici používá silná slova, ale jedná rozvážně,“ dodává k tomu její manažel Bob. 

V Pensylvánii zvítězil v několika v posledních volbách demokrat, Clintonové pomáhají bohatá předměstí. Jejímu soupeři jde v několika průmyslových státech o vše – pokud tu i přes velkou podporu neuspěje, skončí jeho sen o Bílém domě jako místní hutě.

Vydáno pod