Mayová na uniklé květnové nahrávce: Brexit uškodí byznysu a Británie by měla vést EU

Britská premiérka Theresa Mayová se obávala ekonomických následků odchodu země z EU. Dokazuje to nahrávka z května letošního roku, se kterou přišel deník Guardian. Mayová v ní na neveřejném setkání s investičními bankéři z Goldman Sachs varuje, že podniky v případě brexitu Spojené království opustí. Britská média v této souvislosti připomínají, že Mayová v době před hlasováním setrvání země v Unii sice podporovala, ale spíše vlažně.

Poznámky Mayové na nahrávce, která vznikla zhruba měsíc před referendem, jdou dál než její tehdejší veřejná vyjádření. Politička sice už v dubnu varovala před následky, které by odchod Spojeného království mohl mít na vývoj jednotného trhu EU, v projevu k bankéřům ale mnohem jasněji vysvětluje ekonomické přínosy členství v EU.

„Myslím, že ekonomické argumenty jsou jasné. Být součástí obchodního bloku s pěti sty miliony obyvatel je pro nás důležité. (…) Mnoho lidí bude investovat ve Velké Británii, protože Británie je v Evropě. (…) Kdybychom nebyli v Evropě, myslím, že by se některé firmy a společnosti ptaly, jestli by se neměly zaměřit spíše na kontinentální Evropu než na Británii,“ uvedla Mayová.

V souvislosti s referendem také politička na setkání uvedla, že by Britové neměli hlasovat tak, aby obnovili minulost, ale měli by se rozhodnout pro to, co je správné pro budoucnost. 

Její varování o významu členství Spojeného království v EU je v ostrém kontrastu k pozici, kterou veřejně zastávala v posledních týdnech. Na konferenci konzervativní strany chtěla dát přednost snížení přistěhovalectví před tím, aby země zůstala součástí jednotného trhu Unie.

Ve svém tamním projevu řekla, že britské společnosti potřebují „maximální volnost obchodovat a pohybovat se na jednotném trhu“, ale ne na úkor toho, že by se země „znovu vzdala kontroly nad imigrací“ nebo přijala jurisdikci soudců v Lucemburku. 

Podle svého vyjádření na setkání s bankéři z Goldman Sachs byla ale Mayová přesvědčena o tom, že bezpečnost Británie je nejlépe zajištěná jejím setrváním v EU. Poukázala přitom na nástroje, jako je evropský zatykač nebo sdílení informací mezi policií a zpravodajskými službami. 

Tehdejší ministryně vnitra také hovořila mnohem jednoznačněji než kdy předtím o potřebě Velké Británie jednat v čele Evropy.

„Spojené království musí Evropu vést,“ podotkla. „Myslím, že v průběhu let mělo Spojené království tendenci se domnívat, že Evropa je něco, co je nám dané, a drželi jsme se spíš vzadu. Myslím, že když tuto pozici opustíme, když se chopíme iniciativy a ujmeme se vedení, můžeme leccos dokázat.“

Mayová se účastnila setkání s bankéři z Goldman Sachs jako hostující řečník a odpovídala na dotazy z pléna. Banka projev potvrdila s tím, že politička za něj nedostala zaplaceno. Šlo podle ní o součást programu Talks@GS, v rámci kterého pozvaní úspěšní lidé mluví o svých zkušenostech a odpovídají na otázky.

Nahrávka může Mayové uškodit

Zveřejnění nahrávky by mohlo být pro premiérku nepříjemné, protože v době před referendem se do kampaně za setrvání země v Unii moc nezapojovala a za svou příliš vlažnou podporu čelila kritice. 

Její odmítnutí výraznější účasti v kampani vedlo k pnutí mezi ní a tehdejším premiérem Davidem Cameronem. Bývalý šéf jeho PR Craig Oliver se dokonce tázal, jestli Mayová není tajný „nepřátelský agent“ druhé strany.

Podle jiných ale Mayová argumentům pro setrvání země v EU věřila. Snažila se jen vytvořit si vhodnou pozici pro případ, že by si země odhlasovala brexit.   

Downing Street význam nahrávky zlehčuje

Kancelář Mayové k nahrávce podotkla, že podobně se politička proti odchodu z EU vyjadřovala i veřejně a že patřila do tábora odpůrců brexitu. Po referendu se ale rozhodla respektovat vůli britských voličů, takže jejich přání splní, a to navzdory jejím předchozím stanoviskům.

Mluvčí premiérského úřadu uvedl, že „Británie udělala jasnou volbu opustit EU a vláda je odhodlána využít nové příležitosti, které tato situace představuje. (Ministr pro brexit) David Davis dal minulý týden ve Sněmovně jasně najevo, že finanční služby napříč Spojeným královstvím budou pro vládu v nadcházejících vyjednáváních prioritou.“

„Chceme hladký a řádný odchod z Evropské unie, což je v zájmu jak Británie, tak EU,“ uzavřel mluvčí.

Opoziční politiky nahrávka zklamala

Šéf liberálních demokratů Tim Farron v reakci na uniklou nahrávku uvedl, že je „zklamáním, že Mayová postrádala politickou odvahu upozornit veřejnost na zničující ekonomické následky brexitu, stejně jako to udělala na soukromém setkání s bankéři“. 

Mayová teď podle něj lehkovážně ignoruje svá vlastní varování a je připravena britskou ekonomiku kolosálně poškodit vyvedením země z jednotného trhu EU.

Phil  Wilson, labouristický poslanec a mluvčí kampaně Otevřená Británie za setrvání země v jednotném trhu konstatoval: „Je dobré vědět, že si Mayová myslí to, co mnozí z nás říkali veřejně dlouhou dobu - opuštění jednotného trhu by bylo špatné pro podniky i pro naši ekonomiku. Teď je premiérkou a její postavení jí dovoluje jednat na základě jejích předchozích obav - počínaje tím, že členství v jednotném trhu bude bodem číslo jedna v rámci vyjednávací pozice její vlády.“ 

Podle agentury Reuters se političtí odpůrci Mayové snaží využít nahrávky k tomu, aby podlomili její autoritu ohledně toho, jakého druhu dohody s Evropskou unií o „rozvodu“ chce vlastně dosáhnout. Obviňují ji z toho, že hovoří o „tvrdém brexitu“, aby se zalíbila euroskeptikům mezi konzervativci, a přehlíží přitom své vlastní obavy z ekonomických důsledků.

Vydáno pod