Čínské vedení má další škraloup: Syn funkcionáře rozbil ferrari

Peking - Generační výměna politických vůdců v Číně je zasažena dalším skandálem. Jeden z nejbližších spojenců prezidenta Chu Ťin-tchaa, který měl naději dostat se do nejvyššího vedení vládnoucí komunistické strany, byl zbaven své dosavadní funkce a přeložen na nižší pozici. Jeho syn byl totiž podle všeho na jaře účastníkem smrtelné dopravní nehody, při níž řídil luxusní vůz značky Ferrari. Na sedadlech spolujezdců seděly údajně dvě obnažené ženy. Čínské úřady podrobnosti o incidentu doposud zatajují.

Ling Ťi-chua patřil mezi činitele, kteří v uplynulém desetiletí téměř pokaždé stáli prezidentu Chuovi po boku během státních návštěv doma i v zahraničí. Minulý týden ale byl Chu sesazen a musel opustit svou funkci.

Tento krok podle analytiků prakticky znemožňuje prezidentu Chu Ťin-tchaovi prosadit jmenování Linga do devítičlenného stálého výboru politického byra strany, který rozhoduje o dění v zemi. Je navíc pravděpodobné, že Ling neproklouzne ani do 25členného politbyra, až na stranickém sjezdu na podzim budou stávající vůdci strany předávat moc nastupující generaci. Politologové to vnímají jako překážku pro prezidenta Chua, aby si udržel zásadní vliv na novou vládu, až na jaře odstoupí z prezidentské funkce.

Důvodem k překvapivé degradaci Linga je zřejmě dopravní nehoda, která potvrzuje přesvědčení mnoha řadových občanů, že děti stranických vůdců vedou privilegovaný život a oplývají netušeným bohatstvím. Nehoda se odehrála v čínské metropoli Pekingu 18. března letošního roku. Podle některých zdrojů, citovaných dnešním vydáním listu South China Morning Post, měl Ling Ku řídit černé sportovní auto, ve kterém s ním jely dvě mladé ženy - „jedna nahá a jedna polonahá“, napsal South China Morning Post. Jedna z žen byla údajně z menšinového etnika Ujgurů, druhá byla Tibeťanka.

Jméno řidiče bylo rychle zfalšováno

Ženy utrpěly při srážce vážná zranění, mladík, kterému bylo něco přes 20 let, přišel podle některých zdrojů o život. „Po nehodě byl vypracován složitý plán, jak skutečnou identitu mladíka skrýt. Jméno, které se objevilo na úmrtním listu řidiče, bylo nakonec falešné,“ napsal deník South China Morning Post.

Autor příspěvku poukazoval na fakt, že hned následující ráno po nehodě prakticky všechny zprávy o srážce zmizely, jakož i všechny zmínky o nehodě na mikroblozích. Vyhledávání výrazu „ferrari“ bylo zablokováno. Podobná situace trvá do dneška, přičemž server Weibo znemožňuje kromě „ferrari“ hledat i jména „Ling Ťi-chua“ či „Ling Ťi-chuův syn“.