Obamu by měli kvůli e-mailové aféře Clintonové vyšetřovat, míní Trump

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump obvinil dosluhující hlavu státu Baracka Obamu z toho, že věděl o používání soukromého e-mailu někdejší ministryní zahraničí a nynější demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou pro pracovní účely. V rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že by bylo dobré počínání Obamy prošetřit.

„Nyní chápu, proč podporuje Hillary. Nechce být do toho totiž zatažen, protože věděl vše o jejím soukromém serveru,“ řekl Trump o Obamovi. „Je to velká věc. Znamená to, že by měl být podroben vyšetřování,“ dodal.

V rozhovoru rovněž prohlásil, že v případě svého zvolení prezidentem chce spolupracovat s demokraty v prosazování zákonů.

Řekl také, že v cestě k jeho zvolení stojí překážka v podobě nejednoty republikánů. „Pokud by mě vedoucí představitelé podporovali, nemůžeme tyto volby prohrát. Bylo by to nemožné,“ uvedl s tím, že republikánští voliči jsou kvůli postoji vedení strany zmateni.

Clintonová jen přinese třetí světovou válku

Trump také zaútočil na svou demokratickou sokyni, která podle něj nemá žádné řešení války v Sýrii. „Podívejte, s ní to povede ke třetí světové válce. Neví, co dělá, stejně jako to nevěděla s Libyí či s čímkoli jiným, čím se zabývala,“ řekl.

Agentura Reuters připomněla, že Clintonová přišla s návrhem vytvořit v Sýrii bezletové a bezpečné zóny, které by ochránily civilní obyvatelstvo. Podle některých analytiků by ale ochrana těchto zón mohla Spojené státy přivést do přímého konfliktu s ruskými stíhačkami.

„Měli bychom se soustředit na IS, ne na Sýrii. Pokud budeme naslouchat Hillary Clintonové, dotáhneme to ke třetí světové válce,“ soudí Trump. Podle něj je nyní syrský prezident Bašár Asad mnohem silnější než před třemi lety a svrhnout jeho vládu není tak důležité jako porazit IS. „Asad je pro mě druhořadý, vážnější je IS,“ zdůraznil republikánský kandidát.

Donald Trump během rozhovoru pro agenturu Reuters
Zdroj: Reuters

Obama se soustředí hlavně na svůj golf

Současnému prezidentu Obamovi vytkl také zhoršení vztahů s Filipínami. Podle Trumpa se Obama víc zajímá o golf než o vyjednávání se světovými lídry. Filipínskému prezidentovi Rodrigu Dutertemu nicméně vyčetl „nedostatek respektu vůči Spojeným státům“. 

Prezident Duterte se ohradil proti postoji Baracka Obamy ohledně tvrdého filipínského boje s osobami podezřelými z obchodu s drogami a jejich užívání. Jen za poslední tři měsíce bylo v zemi zabito v rámci kampaně proti překupníkům drog víc než 3400 lidí. Duterte označil před novináři Obamu vulgarismem a po následné diplomatické rozmíšce oznámil odklon země od USA a užší spolupráci s Čínou.