Pozůstalí katolíků nebudou smět jejich popel rozptýlit či ho mít doma

Pozůstalí katolíků, kteří byli po pohřbu zpopelněni, nebudou smět popel svých zesnulých nechat rozptýlit ani si urnu ponechat doma. Vyplývá to z nových církevních pravidel, která zveřejnil Vatikán. Podle nového dokumentu by měli lidé popel svých zesnulých uchovat na důstojných, církví stanovených místech.

„Není dovoleno rozptylování popele do vzduchu, na zemi a do vody či v jakékoli jiné formě, či uchování popele v pamětních předmětech, jako jsou například šperky,“ píše se mimo jiné v novém dokumentu. Pokud budou tato pravidla porušena, má církev odmítnout pozůstalým církevní pohřeb. Uchování popele doma bude povoleno jen ve velmi výjimečných případech.

„Mrtví nejsou majetkem rodiny, jsou to děti Boží,“ zdůvodnil nová pravidla vatikánský prefekt Gerhard Müller. Dodal, že popel by měl být uchován na posvátném místě, tedy na hřbitově, či je-li to třeba, v kostele nebo na jiném místě vyčleněném církví pro tyto účely.

Katolická církev po dva tisíce let nepovolovala jiný pohřeb než do země, až v roce 1963 umožnila kremaci. I v nových pravidlech se ale uvádí, že pohřbívání do země je preferováno.

V dokumentu Ad Resurgendum cum Christo, který papež schválil letos v březnu, se také uvádí, že popel by neměl být rozdělen, například mezi rodinné příslušníky.

Podle agentury AP se nicméně Vatikán nechystá dávat dohromady ostatky svatých, které jsou roztroušeny po kostelích v různých částech světa.