Rajoy bude opět španělským premiérem. Konec ročního politického patu je blízko

Španělský král Felipe VI. navrhl na premiéra opět šéfa lidovců Mariana Rajoye, který je nyní úřadujícím premiérem a jehož strana vyhrála předchozí volby. Král tak učinil po dvoudenním jednání se šéfy politických stran, z nichž vyplynulo, že Rajoy by měl tento týden důvěru poslanců v parlamentu získat. Španělsko by tak mohlo mít po více než deseti měsících, v nichž se musely opakovat volby, novou vládu.

„Král mě znovu pověřil, abych se ucházel před poslanci o místo premiéra, a já jsem přijal,“ oznámil po setkání s králem Rajoy, který stojí v čele vlády od prosince 2011.

Předsedu Lidové strany Rajoye pověřil král sestavením vlády letos již potřetí. První nabídku šéf vítězné strany z prosincových voleb odmítl s tím, že nemá dostatečnou podporu. Druhou nabídku po opakovaných červnových volbách, v nichž lidovci opět zvítězili, Rajoy přijal. Nezískal ale důvěru v parlamentu.

Nyní se očekává, že poslanci Rajoyovi důvěru vysloví. Jedenašedesátiletý Rajoy má po posledních volbách v parlamentu podporu 137 svých lidovců. Při předchozím hlasování před dvěma měsíci pro něj hlasovalo také 32 poslanců strany Ciudadanos a jedna poslankyně Kanárské koalice. Ostatních 180 poslanců řeklo úřadujícímu premiérovi „ne“.

Král Felipe VI. před jednáním s Marianem Rajoyem
Zdroj: Reuters

Socialisté umožní vznik nové vlády

Situace se ale změnila poté, co v neděli rozhodlo vedení socialistů, druhé nejsilnější strany, že se hlasování zdrží a umožní tak vznik nové vlády. Socialisté sice nejsou v tomto rozhodnutí jednotní, podle listu El País ale stačí, aby se zdrželo 11 socialistických poslanců.

Zasedání Kongresu poslanců začne ve středu večer Rajoyovým projevem. Ve čtvrtek bude pokračovat reakcemi politických stran a týž den by se mělo hlasovat o důvěře šéfovi lidovců. V prvním hlasování zřejmě ještě důvěru nezíská, neboť je potřeba absolutní většina 176 ze 350 hlasů. Ve druhém hlasování, které se bude konat v sobotu, stačí většina prostá. Tu už by měl Rajoy získat, pokud socialisté dodrží slib a hlasování se zdrží.

Podle španělské ústavy musí kandidát na premiéra získat důvěru do dvou měsíců od předchozího hlasování, v tomto případě tedy do 31. října, jinak by se musely konat další volby.

Patová situace v zemi nastala, když ve volbách loni v prosinci žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii Španělska se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat, neboť předseda socialistů Pedro Sánchez důvěru poslanců v březnu nezískal. Minulý měsíc Sánchez ustoupil tlaku ve své straně a na vedení socialistů rezignoval. Sánchez spolupráci s lidovci vehementně odmítal.

Vydáno pod