Japonský boj s workoholismem. Vyhněte se přesčasům, dostanete více peněz

Motivací proti japonskému workoholismu (zdroj: ČT24)

Většinou firmy motivují spíše opačně, v Japonsku se ale pracovní zapálení musí i mírnit. Některé společnosti přišly na zajímavý koncept – odměňovat za včasný odchod z práce, ale třeba i dostatek denního pohybu.

Podle výzkumů totiž v Zemi vycházejícího slunce tvoří workoholici až 22 procent pracující populace. Japonsko proto musí investovat obrovské sumy na jejich sociální a zdravotní výdaje. Nyní se vláda snaží problém řešit a vybízí v první řadě zaměstnavatele.

V některých firmách tak dostanou lidé třeba za včasný odchod zhruba 20 korun denně navíc. Při pohybu a zdolání sedmi kilometrů chůze dokonce 160. Motivační platby přitom úředníci dostávají ve virtuální měně, zvané bitcoiny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Japonsko je jednou ze zemí, kde lidé běžně pracují hodiny přesčas. Disciplína se ale negativně odráží na jejich fyzickém i psychickém zdraví. Sebevraždy nebo úmrtí z přepracování nejsou v ostrovní zemi ničím výjimečným. Japonský jazyk má dokonce pro tato úmrtí z přepracování speciální výraz: karoši.

Parlament nedávno dokonce schválil zákon, který má zajistit, aby si zaměstnanci vybírali dny volna. Jak ale mnoho úředníků říká, zákon se dá obejít a problém má mnohem hlubší kořeny. Maximální výkon začíná už ve výchově mladých lidí, vystavených enormnímu tlaku a konkurenci.