Průzkumy jsou falešné, ve skutečnosti vítězíme, řekl příznivcům Trump

Průzkumy, v nichž vítězí Hillary Clintonová a které zveřejňují „odporná média“, jsou falešné. Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump to sdělil svým příznivcům na Floridě. „Myslím, že ve skutečnosti vítězíme,“ prohlásil newyorský miliardář. Kampaň před prezidentskými volbami v USA okomentoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj nemají kandidáti k významným otázkám co říct.

Exministryně zahraničí a bývalá první dáma Clintonová má ve všech posledních průzkumech náskok před Trumpem nejméně šest procentních bodů, podle nejnovější sondáže televize ABC dokonce 12 procentních bodů. Miliardář ale pokračuje ve své útočné rétorice.

„Je to zmanipulovaný systém, média jsou nejen proti mně, ale proti vám všem. Jsou proti tomu, co představujeme,“ řekl Trump svým stoupencům v St. Augustinu.

Tvrdil také, že jeho kampaň byla „větší než brexit“ a že hlasy jeho příznivců byly slyšet po celém světě.

Šéfka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová s republikánem tak úplně nesouhlasí – přiznala, že miliardář ztrácí, nicméně trvá na tom, že boj ještě neskončil.

Také republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence si myslí, že je ještě šance, že Trump vyhraje. Připomněl volební souboj z roku 1948, kdy Harry Truman porazil Thomase Deweye. Pence upozornil, že média a experti chtějí, aby si voliči mysleli, že už je rozhodnuto, jak to 8. listopadu dopadne, Trump ale ještě může překvapit.

Clintonová před pár dny oznámila, že ji nadále nezajímá, co Trump říká. Místo toho se bude soustředit na klíčová témata své kampaně a podporu demokratických zákonodárců před listopadovými volbami do Kongresu. „Debatovala jsem s ním (v duelech) 4,5 hodiny a už nebudu přemýšlet o tom, jak reagovat,“ sdělila Clintonová.

Šéf ruské diplomacie americkou kampaň kritizoval. „V americké společnosti má vzniknout dojem, že Rusko se aktivně vměšuje do  předvolebních procesů (v USA),“ reagoval Lavrov na americká obvinění, že Moskva se kybernetickými útoky na servery Demokratické strany snaží ovlivnit volební výsledek. Terčem hackerských útoků se staly počítače volebního štábu demokratů a šéfa volební kampaně Hillary Clintonové Johna Podesty.

„Pokud jde o skutečně významné otázky, nemají kandidáti co říct. Nynější prezidentská kampaň v USA je unikátní a nedělá americkým kolegům čest,“ poznamenal Lavrov.