Moskva: Aleppo už týden nebombardujeme, NATO znepokojuje ruská flotila na obzoru

Ruské a syrské vojenské letouny celý týden nebombardovaly pozice rebelů v Aleppu, ani se nepohybovaly nad městem, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Z Aleppa prý v pondělí uprchlo 48 žen a dětí. Humanitární koridory z povstalecké části města zůstávají otevřené i přes konec příměří, oznámila Moskva. NATO znepokojuje ruská flotila v čele s letadlovou lodí, která míří k Sýrii. Podle Aliance může posílit útoky na civilisty v Aleppu.

Jednostranný plán Ruska odmítli rebelové a humanitární koridory z Aleppa se zdráhali využít i civilisté. Báli se totiž, že budou Asadovými jednotkami zadrženi.

Už v noci na neděli byly obnoveny boje. Povstalci ostřelovali západní čtvrtě kontrolované vládou a připravují velký útok, aby prolomili obklíčení. Ve východní části města zůstává asi 250 tisíc lidí, jimž chybí jídlo i léky. Rusko, které stojí za režimem v Damašku, ale v pondělí oznámilo, že další humanitární pauzu nechystá.

Moskva je prý zklamaná prací agentur OSN. „Bohužel je třeba si říci, že v průběhu třídenního příměří se humanitárním agenturám OSN nepodařilo využít této příležitosti a pomoci těm, kteří měli být evakuováni z východního Aleppa,“ konstatoval náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov.

Rebelové ze Syrských demokratických sil (SDF)
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

OSN ale vinu odmítá. „Evakuaci zabránilo několik věcí včetně průtahů kolem nezbytných povolení od místních úřadů ve východním Aleppu, podmínek, jaké si kladly ozbrojené skupiny, a námitek syrské vlády proti dopravě lékařských a dalších potřeb na východ města,“ sdělil koordinátor humanitárních operací OSN Stephen O'Brien.

Jsem rozhořčen, že osud civilistů - nemocných a zraněných, dětí a starých lidí, kteří naléhavě potřebují životně důležitou pomoc - zůstává nemilosrdně v rukou těch, kteří trvale odmítají postavit osud těchto lidí nad své politické a vojenské zájmy.
Stephen O'Brien
koordinátor humanitárních operací OSN

Americký velvyslanec při NATO: Víme, že Damašek ani Moskva s nálety neskončily

Americký velvyslanec při NATO Douglas Lute prohlásil, že nálety neskončily. „Opravdu víme o tom, že bombardování dnes pokračovalo, jak ze strany Ruska, tak i Asadovými letouny,“ konstatoval s tím, že Rusko odmítá přiznat, jaké jsou jeho skutečné cíle v Sýrii. „Jako důvod pro intervenci uvedli Islámský stát. To ale není cíl, na který se zaměřují. Islámský stát v Aleppu není,“ zdůraznil Lute.

Alianci znepokojuje ruská flotila, která se vydala v polovině měsíce do východního Středomoří a jejíž součástí je jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov. „Obáváme se, že skupina s letadlovou lodí bude moci sloužit jako platforma k posílení útoků na civilisty,“ řekl šéf NATO Jens Stoltenberg.

Ruská federace má podle něj právo operovat se svými vojenskými plavidly v mezinárodních vodách. Aliance pohyby bojové skupiny kolem Admirála Kuzněcova rutinním a uměřeným způsobem sleduje. Je na jednotlivých zemích Aliance, zda ve svých přístavech umožní ruským lodím nabrat zásoby a doplnit palivo.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov
Zdroj: Norwegian Royal Airforce/NTB Scanpix/Reuters

OSN blokuje Rusko, EU zvažuje sankce

Boje o východní Aleppo byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. Rusko kvůli tomu sklidilo řadu kritických ohlasů ze strany unijních zemí i USA.

Moskva má ale v Radě bezpečnosti právo veta, které hojně využívá, takže OSN je kvůli tomu fakticky zablokované. V EU se mluví o případných sankcích – ty už dříve zavedla kvůli ruské anexi Krymu a vojenským aktivitám Moskvy v Donbasu.

Síly v Aleppu
Zdroj: ČT24

Aliance chce monitorovat vzdušný prostor v Sýrii pomocí letounů s výkonným radarem

NATO mezitím oznámilo, že v rámci posílení boje proti Islámskému státu vysílá na Blízký východ letouny vybavené systémem AWACS, které budou s pomocí výkonného radaru kontrolovat vzdušný prostor. Letouny se budou pohybovat jen v mezinárodním vzdušném prostoru nebo nad Tureckem a pomohou mezinárodní koalici lépe se zorientovat v situaci v Sýrii.

Vzlet a přílet letounu vybaveného systémem AWACS (zdroj: ČT24)