Deset zraněných po výbuchu na parkovišti v turistickém letovisku Antalya

Exploze otřásla parkovištěm před budovou, kde sídlí obchodní komora v tureckém letovisku Antalya. Deset lidí má lehčí zranění a podle šéfa komory při výbuchu nikdo nezemřel. Příčina exploze zatím není jasná.

Podle zpravodaje agentury Dogan exploze zničila jeden automobil. Další čtyři vozy a okolní budovy zůstaly poškozené.

Co výbuch způsobilo, se zatím neví. Podle turecké televize NTV mohlo jít o bombu nastraženou v autě, starosta města Menderes Türel zase řekl televizi CNN Türk, že exploze mohla být náhodná. Šéf komory Davut Cetin dodal, že šlo možná o auto s LPG systémem, který vybouchl.  

K explozi došlo v době, kdy zaměstnanci komory přicházeli do práce.  O několik hodin později se v budově měla konat schůzka, jejímž účastníkem měl být i starosta města.  

Antalya je hlavním turistickým letoviskem na tureckém středomořském pobřeží. V polovině října vypálili neznámí útočníci nejméně dvě rakety, které dopadly nedaleko Antalye. Motiv ani pachatelé tohoto útoku nebyli odhaleni.

Jihovýchod Turecka sužují útoky organizace Islámský stát (IS), která ovládá rozsáhlé oblasti v sousední Sýrii, i boje mezi armádou a separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecký cestovní ruch utrpěl výrazné ztráty v důsledku červencového pokusu o vojenský převrat, jejž se ale podařilo vládě zmařit. Na úbytku turistů se podepsalo také několik teroristických útoků mimo jiné v turisty oblíbeném Istanbulu i napjaté vztahy s Ruskem po sestřelení jeho bombardéru na turecko-syrské hranici.