Valoni dál odmítají smlouvu CETA. Tusk přesto doufá v podpis dohody

Belgický premiér Charles Michel oznámil předsedovi unijních summitů Donaldu Tuskovi, že jeho země nyní nemůže podepsat obchodní smlouvu CETA s Kanadou. Belgický region Valonsko dál trvá na svém a smlouvu odmítá podpořit – proto belgický parlament nemůže dokument schválit. Tusk přesto věří, že čtvrteční summit EU-Kanada je stále možný a na vyjednávání je čas.

Vlády všech 28 členských zemí EU dohodu s Kanadou podporují, belgický kabinet ale nemůže dát oficiální souhlas a text podepsat bez svolení všech pěti regionů. Valonský premiér Paul Magnette přitom v sobotu tvrdil, že je stále proti dohodě, ujistil ale, že zbývá už vyřešit pouze „některé malé problémy“.

Evropská unie dala o víkendu Belgii čas do pondělního večera. Premiér Michel si pozval k jednání šéfy všech regionálních vlád, na postoji Valonska se ale podle jeho vyjádření nic nezměnilo.

Žádali po nás, abychom dnes dali jasnou odpověď. Jasná odpověď zní v této chvíli 'ne'.
Charles Michel
belgický premiér

Valoni se obávají, že z Kanady přijdou velké nadnárodní společnosti, v nichž vidí hrozbu pro své menší podniky. Jsou odhodláni co nejlépe chránit své farmáře a hájit vysoké standardy na pracovním trhu, v oblasti životního prostředí a spotřebitelů v EU.

Tusk: Stále je čas jednat

Předseda unijních summitů Donald Tusk i přes trvající negativní stanovisko Valonska věří, že je stále čas na vyjednávání a summit EU-Kanada se může ve čtvrtek konat. Tento názor prý sdílí s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Společně také všechny strany vyzývají, aby nalezly řešení situace.

Vyšší HDP i minimální cla

Různé zdroje odhadují, že by kanadsko-unijní dohoda mohla zvýšit roční hrubý domácí produkt EU zhruba o 12 miliard eur (přibližně 312 miliard korun). Vzájemná výměna zboží a služeb v případě platnosti měla vzrůst až o 23 procent, což představuje zhruba 26 miliard eur (676 miliard korun).

Jednání o smlouvě CETA
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Spolupráce by také odstranila naprostou většinu cel a poplatků mezi osmadvacítkou a Kanadou a vytvořila velký trh pro služby, zboží i investice. Z velké části by se například otevřel trh se zemědělskými komoditami, v rámci smlouvy má být například zaručena ochrana některých evropských zemědělských výrobků na kanadském trhu. Týká se to třeba některých francouzských sýrů, řeckých oliv či italského balzámového octa či šunky.

Kanada by rovněž uznala některé evropské standardy pro automobily, což by mělo zjednodušit export aut. Usnadní se také vzájemné uznávání diplomů a kvalifikací a Kanada otevře přístup evropským zájemcům k veřejným zakázkám nejen na federální úrovni, ale také na úrovni regionů a měst. Smlouva by měla řešit i ochranu duševního vlastnictví.

Krach šest let vyjednávané obchodní smlouvy s Kanadou může pro Unii znamenat citelnou ztrátu důvěryhodnosti a mezinárodní prestiže v době, kdy prakticky skoro zamrzly rozhovory o obchodní smlouvě s USA známé jako TTIP.

„Naši občané mají stále silnější pochyby o tom, zda obchodní dohody, které dojednáváme, jsou v jejich nejlepším zájmu. Obávám se, že nebudeme tyto smlouvy moci dál dojednávat, pokud v praxi neprokážeme, že ochranu evropských spotřebitelů a firem myslíme vážně,“ zdůraznil Tusk.