Kodaň je drahá a studentů hodně. Proč jim nenabídnout levné ubytování na vodě

Horizont: Jak přestěhovat studenty na vodu (zdroj: ČT24)

Světové průzkumy životních nákladů ukazují, že dánské hlavní město je osmé nejdražší na světě. A zdejším univerzitám chybí ubytování pro 10 tisíc nováčků. Jednoduchá fakta inspirovala jednu dánskou firmou, aby nabídla řešení - přestěhovat studenty na vodu. Nejde přitom o klasické hausbóty, ale o přemístitelné byty z vyřazených lodních kontejnerů.

Projekt se pyšní nejen finanční, ale taky ekologickou šetrností. Prototyp z devíti plovoucích kontejnerů v kodaňském přístavu představuje bydlení, jaké by jeho tvůrci rádi viděli po celém světě. Nečekaných 300 metrů obytné plochy tvoří 12 pohodlných pokojů s vlastní koupelnou a kuchyní, sdíleným nádvořím, grilem a terasou. Vše s neutrální uhlíkovou stopou, a v dobré ceně.

Ředitel a zakladatel firmy Urban Rigger Kim Loudrup poukazuje na to, že všechny parcely v centru Kodaně jsou absurdně drahé. Přitom se dají snadno zabydlet zdánlivě hluchá místa blízko center - nepoužívané přístavní plochy, nábřeží a kanály. Stačí připlout.

Nedobrý stav kolem ubytování v hlavním městě potvrzuje i zástupce studentů. Viceprezident studentského svazu na Kodaňské univerzitě Frederik Logstrup: „Mnoho studentů prožívá shánění ubytování jako neustálý stresující faktor. Vysoké nájmy znamenají, že musí mnoho hodin místo studia pracovat“.

Zájemci o nové bydlení se už ozvali - z Londýna, Spojených států, Číny. 

Chceme to nabídnout všem starostům a všem univerzitám. Začneme v Evropě, ve městech, která mají přístavy a sítě kanálů.
Kim Loudrup
ředitel a zakladatel firmy Urban Rigger

Nájem za plovoucí studentský byt v Kodani se má pohybovat mezi 500 až 700 eury (13,5 až 18,9 tisíce korun) měsíčně. Ani tak žádná láce. Studentů je ale v Kodani tolik, že se nájemníci jistě najdou.