Iráckou armádu dělí od Mosulu pár kilometrů, džihádisté napadli město Rutba

Irácké síly jsou několik kilometrů od Mosulu (zdroj: ČT24)

Irácká armáda hlásí, že ji dělí od Mosulu jen pět kilometrů. Irácké a kurdské síly v neděli otevřely u města Bašika další dvě fronty v rámci ofenzivy proti Islámskému státu (IS), přičemž Bašiku už mají údajně pod kontrolou. Džihádisté se snaží odvrátit pozornost od Mosulu, a tak zaútočili na město Rutba v provincii Anbár. Místní úřady a OSN zrychlují přípravy na očekávaný příliv běženců. Zatím utekly z okolí Mosulu asi čtyři tisíce lidí.

Irácká armáda už ve spolupráci s pešmergy osvobodila desítky vesnic a menších měst, jako je třeba Bartella ležící patnáct kilometrů od Mosulu. Křesťani tu museli buď  konvertovat, nebo platit speciální daň. „Jsem neskutečně šťastný. Je to nové vzkříšení pro naše obyvatele. Většina žije v bezpečí mimo město,“ podotkl Khalez Ashuqa.

V okolí osvobozených míst se ale stále střílí. Stovky dalších lidí proto raději z bývalých bašt IS prchají pryč. „Plán pro uprchlíky je takový, že ti, kteří chtějí zůstat doma, mohou zůstat. Těm, kteří se necítí bezpečně, nabízíme pomoc. Můžeme je přesunout jinam. Všichni by měli vést důstojný život,“ sdělil policejní velitel Fares Abbas.

Horizont: Irácké a kurdské jednotky se blíží k Mosulu (zdroj: ČT24)

Islamisté se mstí v Kirkúku i v Rutbě

Irácké síly už dobyly Bašiku severovýchodně od Mosulu. Kurdové se prý zmocnili dvou vesnic poblíž města a malé šíitské svatyně v oblasti. Radikálové se usilovně snaží odvrátit pozornost od Mosulu – před pár dny za sebou zanechali desítky mrtvých v Kirkúku, nyní se jejich terčem stalo město Rutba v provincii Anbár.

Starosta Rutby požádal irácké síly o posily, aby „zachránily situaci“. Mezi bezpečnostními silami a bojovníky IS už vypukly potyčky v ulicích. IS se zmocnil Rutby v červnu 2014, osvobodily ji provládní síly před pouhými čtyřmi měsíci.

Irácká armáda
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Radikálové ve snaze znesnadnit postup iráckých a spojeneckých sil zapalují ropné vrty nebo továrny se sírou. Nemocnice hlásí až tisíc případů, kdy se lidé nadýchali nebezpečných zplodin. Boje o milionové město přitom můžou trvat týdny i měsíce.

Pokud se bojovníci IS postaví na odpor, bitva bude těžká, zvlášť uvnitř města, řekl agentuře Reuters ministr vnitra iráckého autonomního Kurdistánu Karím Sindžárí. „Silnice jsou tam velmi malé, velmi úzké. Nemůžete tam poslat auta, nemůžete tam poslat tanky. Takže to bude boj muže proti muži,“ prohlásil Sindžárí, který je zároveň úřadujícím ministrem obrany.

V Mosulu prý sílí odpor vůči džihádistům

S pádem Mosulu podle něj skončí i chálífát. „Členové (IS) nebudou mít žádné jiné místo, kam jít, jedině (syrskou) Rakku.“ Vůdce IS abú Bakr Bagdádí byl podle nepotvrzených zpráv spatřen v Mosulu ještě před třemi dny. „Lidé ho viděli, jak navštěvuje bojovníky a povzbuzuje je,“ uvedl Sindžárí. Ve městě podle něj roste odpor vůči IS a jsou tam lidé, kteří mají schované zbraně a bojovníky IS zabíjejí.

Mosulská ofenziva
Zdroj: AFP/ČT24

Na osvobozování se kromě vládních vojsk a Kurdů podílí také koalice vedená Spojenými státy. Irácký premiér ale odmítl účast Turecka. „Bitva o Mosul je věc Iráčanů. Vím, že Turci se na tom chtěli podílet a my jim děkujeme, ale s tímhle se musíme vypořádat sami,“ konstatoval Haider Abádí. Turecký prezident následně uvedl, že rozhodnutí Bagdádu s těžkým srdcem respektuje.