„Arogantní“ Dylan stále mlčí. „Míč je na jeho straně,“ říká člen Švédské akademie

Americký písničkář Bob Dylan stále nereagoval na udělení Nobelovy ceny za literaturu. „Dalo by se to označit za nezdvořilé a arogantní. Je takový, jaký je,“ prohlásil člen Švédské akademie Per Wastberg v rozhovoru pro švédský list Dagens Nyheter. Dylan dostal prestižní ocenění za vytváření „nových poetických výrazů ve velké americké písničkářské tradici“.

Dylan se během 115leté historie Nobelovy ceny za literaturu stal vůbec prvním oceněným hudebníkem. Rozhodnutí Nobelova výboru ale dosud nekomentoval. Stručná zmínka o ocenění se objevila na jeho twitterovém a facebookovém účtu. Z jeho webových stránek ale odkaz na cenu minulý týden zmizel, upozorňuje BBC.

Wastberg řekl, že jde o „bezprecedentní věc“, přiznal ale, že akademie si uvědomovala, že ocenit Dylana „může být obtížné, protože se nerad objevuje sám na pódiu“. „Dohodli jsme se, že už nehneme prstem. Míč je na jeho straně,“ sdělil Wastberg. Akademie podle něj neztrácí naději.

Nesoudíme ho, tvrdí oficiálně akademie

Sama Švédská akademie později mírnila Wastbergova slova o Dylanově nezdvořilém chování, když prohlásila, že jde o názor jednotlivce a oficiálně nebude záležitost komentovat.

„Švédská akademie nikdy nesoudí laureátovo rozhodnutí a nebude tak činit ani v tomto případě,“ uvádí se v prohlášení podepsaném stálou tajemnicí Sarou Daniusovou. Podle akademie je na laureátovi, jaký postoj k ceně zaujme. Zatím není jasné, zda se Dylan dostaví na prosincovou ceremonii, při které by měl prestižní cenu převzít.

Za více než půlstoletí svého tvůrčího života napsal Dylan přes 500 písní, několikrát své texty vydal také knižně. Skladby jako Knockin' On Heaven's Door nebo The Times They Are A-Changin' se staly klasikou po celém světě.

Bob Dylan
Zdroj: Ki Price/Reuters

Pětasedmdesátilý Dylan, pravým jménem Robert Zimmerman, má už na polici několik cen Grammy, Zlatý glóbus i Oscara za nejlepší filmovou píseň. Tou byla Skladba Things Have Changed, kterou složil před patnácti lety pro snímek Wonder Boys. Pulitzera dostal za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu. Na Nobelovu cenu byl nominován několikrát.

Nobelovu cenu za literaturu zatím odmítli jen dva laureáti: v roce 1958 Boris Pasternak, který ji nejprve telefonicky přijal, ale později se jí na nátlak tehdejších sovětských úřadů zřekl, a v roce 1964 Jean-Paul Sartre, jenž ignoroval všechny oficiální pocty. Ze zdravotních důvodů se na předání ceny za literaturu nedostavili například Jaroslav Seifert v roce 1984, Harold Pinter v roce 2005 a Alice Munroová v roce 2013. Za českého básníka ocenění převzala jeho dcera.