V japonském parku se odpálil bývalý voják, další lidi zranil

Dvaasedmdesátiletý penzionovaný voják se odpálil v parku v japonském městě Ucunomija severně od Tokia. Další tři lidi při tom zranil. V parku se konal festival oslavující tradiční kulturu. Při další, téměř současné explozi na přilehlém parkovišti shořela dvě auta, z nichž jedno patřilo mrtvému.

Ve stejnou dobu do základů vyhořel jeho dům, který se nacházel asi osm kilometrů od Ucunomije. Muž podle policie zanechal dopis na rozloučenou a pravděpodobně jde tedy o sebevraždu.

Mezi zraněnými z parku jsou dva muži ve věku 64 a 58 let, které zasáhly střepiny. Třetí obětí je čtrnáctiletý školák. Jeden ze svědků činu uvedl, že slyšel „hlasitý zvuk“ a ucítil střelný prach. Fotografie na sociálních sítích ukazovaly sloupec černého kouře stoupajícího z místa incidentu.

Počet sebevražd v Japonsku v posledních letech podle agentury Reuters poklesl, ale v porovnání s ostatními zeměmi je stále vysoký. Každý rok si zde sáhne na život asi 30.000 lidí. Příčinou sebevražd u důchodců bývají často obavy z nedostatečných příjmů. Loni se v japonském rychlovlaku zapálil jednasedmdesátiletý muž. Při této události zemřela také o 20 let mladší žena, která cestovala ve stejném vagonu.