Kreml: Osvobodíme celou zemi od teroristů, v Aleppu vypukly nanovo boje

Rusko chce pomoci legitimní syrské vlády osvobodit celou zemi od teroristů a zabránit jejímu rozpadu. O plánech Moskvy informoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Evakuace zraněných ani dodávky humanitární pomoci v Aleppu nezačaly. Ve městě platilo příměří do sobotního večera, pak vypukly znovu těžké boje, oznámili rebelové.

„Dočasná základna není cíl, je to prostředek k dosažení cíle, který byl oznámen prezidentem – pomáhat legitimní syrské vládě v jejím boji s Islámským státem a jinými teroristickými organizacemi a osvobození syrského území,“ prohlásil Peskov.

„Musíme udělat vše pro to, aby se zabránilo rozdělení země,“ řekl Putinův mluvčí a dodal, že nevidí v dohledné budoucnosti konec syrského konfliktu. „Bohužel, informace, které dostáváme, nám neumožňují být neopatrní optimisté. Je jasné, že světové společenství má před sebou ještě velmi dlouhou a těžkou práci,“ zdůraznil Peskov.

Rusko pomáhá syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, zatímco Západ stojí za umírněnou opozicí. Zejména vztahy mezi USA a Ruskem jsou kvůli Sýrii i Ukrajině napjaté skoro stejně jako za studené války. Moskvě je v současné době vyčítáno hlavně její angažování v náletech na město Aleppu, kde zemřely v posledních týdnech stovky civilistů.

Předměstí Aleppa
Zdroj: Reuters

Obyvatelé Aleppa se báli využít koridorů k odchodu z města

Ruský plán humanitární pauzy na evakuaci zraněných a dodání pomoci čtvrt milionu obléhaných Syřanů zatím moc nefunguje. Asadovy síly v Aleppu zřídily koridory, kterými mohli odcházet z města civilisté i rebelové. Lidé se jich ale báli využít ze strachu, že budou zadrženi.

„Nikdo koridory nepoužil. Hrstka lidí, která se pokusila odejít, musela čelit ostřelování v blízkosti koridorů a město nemohla opustit,“ tvrdí zástupce povstalecké skupiny Fastakim, která v Aleppu působí.

Po vypršení příměří opět odstartovaly prudké boje spojené s intenzivním dělostřeleckým ostřelováním, oznámila večer syrská opozice.

Síly v Aleppu
Zdroj: ČT24

Další potvrzený chemický útok

V pátek řešila Rada bezpečnosti údajný třetí útok jedovatým plynem ze strany syrské vlády. Důkazy předložila mezinárodní vyšetřovací skupina a Organizace pro zákaz chemických zbraní. Na syrskou vesnici Qminas v provincii Idlib podle nich dopadly barely s plynem letos v březnu.

Uvalení sankcí a vyšetřování zodpovědných osob ale znemožnilo svým vetem Rusko, podle něhož důkazy, které komise předložila, nejsou dostačující. Asadův režim v roce 2013 souhlasil se zničením svých chemických zbraní za podmínek dojednaných Moskvou a Washingtonem.

Uložit