Irácké síly u Mosulu nosí kvůli hořící chemičce masky, IS se prý snaží otevřít novou frontu

Mosulská ofenziva zřejmě vyžene z domovů tisíce Iráčanů (zdroj: ČT24)

Irácká armáda tvrdí, že osvobodila předměstí převážně křesťanského města Karakuš, které se nachází poblíž Mosulu. Islámský stát (IS) se snaží bránit – v Kirkúku zemřelo od pátku při útocích 46 lidí, policii se ale prý podařilo radikály zpacifikovat. Džihádisté také vyhodili do povětří chemičku u Mosulu. Kouř zabil dva lidi a dalších tisíc muselo vyhledat lékařskou pomoc. Vojáci nosí masky. Irácké úřady a Vysoký úřad pro uprchlíky zrychlují přípravy na očekávaný příliv běženců z obléhaného města.

Předměstí Karakuše Hamdáníja, které údajně jednotky osvobodily, leží zhruba 20 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Na místě už prý zavlála irácká vlajka. „Je vidět, že irácké vládě se daří pronikat do centra města. Je to jedno z významných křesťanských center na severu Iráku. Jeho obyvatelům se v roce 2014 podařilo z města utéct. Dnes čekají v Irbílu na návrat,“ informoval zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Radikálové přístupové cesty k Mosulu zaminovali, což postup armády ztěžuje. Kromě toho se irácké a kurdské síly potýkají s odstřelovači a sebevražednými útočníky v autech. Džihádisté také zapálili u Mosulu chemičku – sirný kouř už zabil nejména dva civilisty, sdělil agentuře AFP představitel irácké vlády.

Tisícovka lidí byla ošetřena s potížemi s dýcháním v nemocnici v městě Kajjára, která je s leteckou základnou strategicky důležitým bodem ležícím jižně od Mosulu. Kvůli změně větru by mohl způsobit dýchací potíže také jednotkám na logistické základně jižně od Mosulu. Vojáci proto preventivně nosí plynové masky.

Ofenziva na záchranu okupovaného Mosulu a okolí začala už v pondělí. Očekává se, že půjde o největší bitvu v Iráku od roku 2003.

Irácké síly zatím osvobodily tři desítky vesnic poblíž irácké bašty džihádistů. Na zemi jim pomáhají kurdští pešmergové, ze vzduchu pak mezinárodní koalice vedená USA. S ofenzivou radí Iráčanům za frontovou linií také asi stovka amerických vojáků. Podle iráckého premiéra jednotky postupují rychleji, než byl původní plán.

Mosulská ofenziva
Zdroj: Reuters/Stringer

V Mosulu zůstává asi 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má až 6000 svých bojovníků. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce. OSN varuje před novou uprchlickou vlnou, kdy by Mosul mohlo opustit až 700 tisíc lidí.

OSN a irácké úřady se připravují na novou uprchlickou vlnu

Bezmála deset tisíc lidí se dosud rozhodlo riskovat hněv IS a překročit frontu. Rostou obavy, že radikálové použijí chemické zbraně proti iráckým a kurdským jednotkám, k čemuž už na mosulské frontě došlo dříve. Bojové plyny znamenají vedle náletů a pozemních bojů pro statisíce civilistů v Mosulu smrtelné nebezpečí.

OSN narychlo připravuje místo pro 60 tisíc lidí. Během týdnů mají dorazit stany a jídlo pro 250 tisíc dalších. Už teď je přitom v Iráku na 3,5 milionu uprchlíků. Jak Česká televize na místě zjistila, tábory byly přeplněné už před mosulskou ofenzivou. „Už přes rok jsem nedostala žádnou pomoc a tady v táboře se nedá nic vydělat. A já mám přitom hodně malých dětí,“ konstatovala uprchlice ze syrského Kamišli Farha Sejím Muhammadová.

Radikálové prý zastřelili ve čtvrtek a v pátek ve městě 284 mužů a chlapců. Ty údajně shromáždili v blízkosti a uvnitř města, aby jim sloužili jako živé štíty. Na půdě někdejší zemědělské univerzity na severu města je pak zastřelili a pohřbili v hromadném hrobě, řekl televizi CNN zdroj z iráckých tajných služeb. Mezi oběťmi bylo podle něj několik dětí. CNN ale zdůraznila, že zprávu nemohla nezávisle ověřit.

Pomoc Turků nepotřebujeme, sdělil irácký premiér Carterovi

Irácký premiér Hajdar Abádí na schůzce s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem odmítl účast Turecka na ofenzivě. „Vím, že Turci se (na operaci) chtějí podílet, my jim děkujeme, ale Iráčané to zvládnou sami,“ řekl Abádí. „Pokud budeme potřebovat pomoc, požádáme o ni Turecko nebo další země z regionu,“ dodal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan údajně řekl Carterovi, že Turecko jako člen NATO není spokojeno s tím, že se na útocích na Mosul nepodílí, ačkoli město kdysi patřilo k území Osmanské říše a stále spadá pod značný vliv Turecka. Ankara tvrdí, že její účast na bojích zamezí prolévání krve mezi sunnity a šíity, které podle ní hrozí v případě, že irácká armáda využije k osvobozování většinově sunnitského Mosulu šíity.

Mosulská ofenziva
Zdroj: AFP/ČT24

IS zřejmě v Kirkúku zmobilizoval spící buňku

V Kirkúku, který mají pod kontrolou Kurdové, už mezitím byli všichni džihádisté podílející se na masivním útoku ve městě poraženi, oznámili tamní představitelé. Boje si vyžádaly od pátku desítky obětí.

Radikálové se zřejmě snažili odvrátit pozornost právě od 170 kilometrů vzdáleného Mosulu. Guvernér provincie Kirkúk Nadžmaddín Karím se obává, že se IS snaží otevřít novou frontu. Ve městě zřejmě zmobilizoval spící buňky svých bojovníků.