Tajfun Haima vyřadil Hongkong z provozu, míří na pevninskou Čínu

Hongkong se potýká s dopady tajfunu Haima, který na jedno z nejlidnatějších míst světa udeřil během pátku. Ochromil pozemní a leteckou dopravu a přerušil každodenní chod města. Při předchozím řádění na Filipínách tajfun zabil nejméně 13 lidí.

Silný déšť a poryvy větru, které dosahovaly rychlosti až 109 kilometrů v hodině, pozastavily v Hongkongu provoz škol, kanceláří a obchodování na akciovém trhu. Přerušena byla také příměstská trajektová doprava.

Více než 740 příletů a odletů z hongkongského mezinárodního letiště bylo zpožděno nebo zrušeno. Během brzkého odpoledne místního času se však tajfun vzdálil asi 110 kilometrů na východ od Hongkongu.

Živel zasáhl i několik provincií na jihu pevninské Číny, v nichž kvůli tajfunu nejezdily vlaky. Ve městě Šen-čen úřady přerušily provoz veřejné dopravy, evakuovaly některé oblasti a nařídily školám, obchodům a továrnám z bezpečnostních důvodů zavřít.

Na Filipínách déšť a vítr doprovázející tajfun Haima připomněl katastrofu z roku 2013. Tehdy si tajfun Haiyan vyžádal více než 7300 obětí a postihl pět milionů obyvatel. Tentokrát škody nebyly tak závažné. Velkým ztrátám na lidských životech předešla evakuace 100 tisíc obyvatel ze zasažených oblastí.

Několik filipínských vesnic však bylo odříznuto od veřejných komunikací kvůli sesuvům půdy, povodním a pádu stromů na vozovku, což komplikovalo záchranné operace. Sesuvy půdy a záplavy si vyžádaly nejméně 13 životů.

V provincii Cagayan, ležící asi 500 kilometrů severně od Manily, tajfun způsobil rozsáhlé škody. Převracel dodávky, ničil elektrická vedení a výlohy obchodů a zavalil některé vozovky sutí.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte, který je v současnosti na státní návštěvě v Číně, apeloval na lidi, aby dbali příkazů agentur, které monitorují katastrofy. 

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.