V Aleppu vznikly humanitární koridory, rebelové ale ruský plán příměří odmítli

Události: Rusko prodloužilo příměří v Aleppu (zdroj: ČT24)

Ve východním Aleppu začal ráno platit klid zbraní. Ruský prezident odpoledne nařídil prodloužit příměří o 24 hodin. OSN a Červený půlměsíc by měly do zničeného syrského města dopravit léky a jídlo a budou se snažit pomoci zraněným. Z východu se už otevřelo osm koridorů pro civilisty i povstalce. Rusko a Damašek své operace zastavili, rebelové ale plán odmítli a hlášeny jsou potyčky u jednoho z koridorů.

Boje o syrské Aleppo, kde je v obležení 250 tisíc lidí, byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří. Podle ochránců lidských práv už při nich zemřelo 2700 lidí. Zatím není jasné, do jaké míry teď civilisté a bojovníci využijí možnosti odejít. Mnozí z rebelů už předem oznámili, že by to považovali za kapitulaci.

Za plánem na dočasné příměří tentokrát stojí Rusko. OSN chtěla na dopravu pomoci alespoň dva dny. Rusko nejdříve slíbilo osm hodin klidu zbraní, které později prodloužilo na jedenáct a posléze ještě o 24 hodin. OSN před oznámením Ruska uvedla, že Moskva chce zastavit nálety ve východním Aleppu ovládaném povstalci vždy na 11 hodin po dobu nadcházejících čtyř dnů.

Připravit humanitární konvoj není záležitost několika minut. Může jet jen za světla a předtím, než tam ty lidi pošlete, tak cestu musí někdo prozkoumat. Nevíme, kterým směrem budou koridory otevřené – jestli směrem na území ovládané povstalci nebo na to ovládané vládou.
Pavel Gruber
šéf českých Lékařů bez hranic

Podle ředitele české pobočky Lékařů bez hranic Pavla Grubera by humanitární organizace potřebovaly v Aleppu alespoň pětidenní příměří na evakuaci zraněných a doplnění zásob. V současné situaci prý lékařům vydrží maximálně šest týdnů. Doktoři se mnohdy stávají terči náletů a pracují v provizorních podmínkách - prý až dvacet hodin denně.

Nálety v oblasti Aleppa
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová po jednání normandské čtyřky v Berlíně uvedla, že zatím nelze vyloučit možné protiruské sankce kvůli zapojení Kremlu do syrských bojů. Podle agentury DPA označila bombardování vedené syrským vládním letectvem a ruskými silami za nelidské a vůči civilistů kruté.

Rusové pomáhají Asadovu režimu, zatímco Západ podporuje umírněnou opozici. Podíl na smrti civilního obyvatelstva Moskva odmítá - prý útočí jen na pozice radikálů.

„Jde o to, aby sankce skutečně měly nějakou efektivitu a bylo jasné, koho se týkají. Protože sankce mají i druhý efekt, že jimi často trpí běžné obyvatelstvo,“ poznamenal už dříve šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Podle NATO se Kreml chystá na závěrečnou bitvu o Aleppo, ke které by mohlo dojít za dva týdny. Rusko už přesunuje k Sýrii válečné lodě s útočnými letadly. Plavidla jsou nyní poblíž Norska, jehož armáda zveřejnila snímky pořízené hlídkovým letadlem.

Síly v Aleppu
Zdroj: ČT24