Kasparov: Rusko napadá jiné země a začíná s genocidou. Hůř už být nemůže

Režim Vladimira Putina začíná ztrácet sílu, proto se snaží vytvořit iluzi silného státu, který dokáže porazit kohokoliv, včetně amerického prezidenta. V rozhovoru s redaktorkou ČT Kateřinou Procházkovou to říká jeden z předních Putinových kritiků, šachový velmistr a vůdce exilové opozice Garry Kasparov.

Co si myslíte o opozici v současném Rusku?

Musíme chápat, že dnešní Rusko není zcela autoritářský stát. Vnitřní aktivita opozice je povolena, jelikož Kreml věří, že tolerance k opozici mu může dokonce prospívat. Dnešní Rusko je diktaturou jednoho muže, který vyvolává rasistickou fašistickou ideologii, útočí na sousední země, anektuje území a který dokonce zahájil genocidu krymských Tatarů.

S plným respektem k těm, kteří se snaží přes veškeré represe s tamním režimem bojovat, je zřejmé, že budou moci své aktivity udržovat pouze tak dlouho, jak bude Kreml vnímat jejich existenci jako užitečnou ve vytvoření iluze hybridního režimu.

Putin potřebuje nějakou formu spolupráce, vždyť elity jeho režimu mají své bankovní účty na Západě, posílají sem studovat své děti, potřebují obchodovat. Proto se Putin snaží hrát tuto chytrou hru.

Vladimir Putin není typickým vojenským diktátorem, je původem z KGB, musí ze své přirozenosti proto stále rozumět svým operacím. Samozřejmě může používat vojenskou sílu, může likvidovat města jako nyní Aleppo nebo dříve Groznyj, může zabíjet své oponenty. Jako člověk KGB musí šířit strach, zmatek a podobně, aby vytvářel jistou iluzi, která skryje skutečnou povahu událostí.

Celý rozhovor s Garrym Kasparovem (zdroj: ČT24)

Co tedy můžeme dělat? Myslíte, že cestou jsou sankce, nebo něco jiného?

Musíme zhodnotit tuto situaci. Jako šachista můžu potvrdit, že než uděláte dobrý tah a navrhnete strategii, je třeba být velmi precizní v hodnocení pozic. Znát svou sílu, své slabiny, podobně u soupeře. Je samozřejmě jasné, že Putinův režim už překročil všechny mosty, kdy byla ještě možná pokojná evoluce režimu. Očekávat dnes nějaké demokratické změny uvnitř systému zkrátka není možné. Jelikož režim už dosáhl bodu, kdy se může zhroutit pod vnějším i vnitřním tlakem.

Víme z historie, že tyto režimy jsou pod tlakem zranitelné. Nemluvím o válečném zhroucení, mám na mysli spíše kolaps Sovětského svazu. Když se v roce 1989 vraceli poražení sovětští vojáci z Afghánistánu, byl to symbol slábnoucího impéria, který poté umožnil lidem ve východní Evropě vyjít do ulic a svrhnout své režimy.

V tomto je dnešní Rusko opačným příkladem. I přes „porážku“ nemůžeme očekávat občanské vzedmutí. Putin uspěl s vytvořením svého obrazu silného a zralého diktátora, který může porazit kohokoliv, včetně amerického prezidenta. A je dnes úspěšný v tom, že vymezuje hranice západních sil, zejména USA jako nejsilnější země. Na tomto prvku je založena jeho vnitřní propaganda.

Před pěti lety řekl Obama: „Asad musí jít pryč“ a Putin na to: „Ne, ne“. A Asad také zůstal. To je velký symbol síly Vladimira Putina jako toho, který může porážet svět. Fakticky dnes ale ruský režim ztrácí sílu, a proto vytváří iluzi.

Z toho důvodů jsem také velmi zklamaný z některých opozičních lídrů, kteří přebírají jeho rétoriku: Rusko a Rusové, kteří trpí pod sankcemi. Ruští občané jsou dnes okupováni hlavně Putinovým režimem a my potřebujeme přísnější sankce, více adresné akce a potřebujeme, aby s Putinovým Ruskem bylo zacházeno jako agresorem, který je hrozbou pro celý svět.

Jednou jste se zmínil v rozhovoru, že chcete osobně bojovat s Putinovým režimem ze zahraničí. Jak přesně?

Podívejte, já žiji v USA ani ne proto, že by to byla moje prvotní volba, lidé mých názorů se prostě musí takto rozhodnout, protože nemají na výběr. Vrátit se dnes do Ruska, to by byl jednosměrný lístek. Poté, co byl zavražděn Boris Němcov, ten nejstatečnější z nás všech, to je zkrátka konec příběhu. 

V rozhovoru s vaším kolegou, opozičním lídrem Kara-Murzou, jsme mluvili o stále silnějším uzavírání se a radikalizaci ruské společnosti. Máme se bát toho, že se může posunout ještě k horšímu?

Co je horší? Řekněte mi prosím Vás, co by ještě mohlo být horšího. Toto je nesmyslné. Často jsem slýchával: Nesmíme naštvat Putina, ať se nestane ještě něco horšího. Ne, co může být ještě horšího, když tento režim napadá jiné země, začíná s genocidou Tatarů, bombarduje Aleppo? Podívejte se na Aleppo a řekněte mi, co může být horší? Slyšeli jsme příběh Sýrie: Když odstraníme Asada, to bude teprve opravdu zlé.

Může to být ještě horší, když máte půl milionu mrtvých a několik milionů vyhnaných uprchlíků utíkajících do Evropy, čímž vzniká politická krize? Může být něco horšího, kdyby Amerika a Evropa zasáhly v roce 2013? Přestaňme říkat: Kdybychom neprovokovali Putina, neudělal by to. Seznam toho, co Putin určitě neudělá, byl velmi dlouhý, ale on všechno učinil. Tedy jediná cesta, jak ho zastavit, je ujistit se, že nebude u moci příliš dlouho.