Povstalci z Doněcku uspořádali svému veliteli „státní“ pohřeb

Tisíce lidí se v Doněcku rozloučily s jedním z polních velitelů, jenž byl zabit v neděli při výbuchu nastražené bomby. Ruský občan Arsen Pavlov, přezdívaný Motorola, přišel o život ve výtahu domu, v němž v Doněcku bydlel. Jeden z vůdců militantních radikálů, který se podle svědků nezastavil ani před popravou rukojmích, je v doněcké „lidové republice“ oslavován jako hrdina.

Vůdcové separatistů obvinili z atentátu na Motorolu ukrajinské záškodníky, v ukrajinských i ruských médiích se naopak spekulovalo o vyřizování účtů mezi separatisty. Vůdce doněckých radikálů Alexandr Zacharčenko označil atentát za vyhlášení války a slíbil ukrajinskému vedení odplatu.

Při explozích nastražených bomb už přišlo o život několik velitelů, kteří se mohli stát nepohodlnými kvůli přílišné svéhlavosti či kvůli sporům o peníze. Skutečného strůjce atentátu se podle komentátorů podaří vypátrat jenom těžko.

Pohřeb Arsena Pavlova
Zdroj: Mikhail Sokolov/ČTK/ITAR-TASS
Pohřeb Arsena Pavlova
Zdroj: Reuters

Motorola se jako velitel separatistického praporu Sparta chlubil, že osobně zastřelil 15 ukrajinských vojáků, kteří padli do zajetí. Figuroval i na sankčním seznamu Evropské unie. Někdejší veterán čečenského tažení si získal slávu i díky nápadu poskytovat ruským médiím exkluzivní záběry z kamer připevněných na přilbách bojovníků praporu Sparta.

Posledního rozlučení, jež povstalci označili jako „státní pohřeb“, se v ulicích Doněcku účastnilo odhadem 50 tisíc lidí.

Kreml se od osoby zabitého povstaleckého velitele veřejně distancoval. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že „podpora Motoroly není oficiálním stanoviskem Moskvy“.

Rusko prý má na donbaské separatisty vliv, který ale má své hranice. Schvalování akcí donbaských ozbrojenců je podle Peskova spíše záležitostí ruského veřejného mínění a „nemá oficiální charakter“.

Pohřeb Arsena Pavlova
Zdroj: Reuters

Východem Ukrajiny už dva roky zmítá konflikt mezi nynějším prozápadním režimem v Kyjevě a proruskými separatisty. V bojích podle OSN přišlo o život už více než 9600 lidí a dalších 1,5 milionu lidí před válkou uprchlo ze svých domovů.