Obama: Rusko musí světové problémy řešit, nikoli vyvolávat

Chování Ruska podkopává mezinárodní normy způsobem, na který musejí Spojené státy upozorňovat. Prohlásil to prezident Barack Obama při příležitosti poslední státní recepce ve funkci prezidenta USA, kterou v Bílém domě uspořádal pro italského premiéra Mattea Renziho.

„Považujeme Rusko za velkou, důležitou zemi s armádou, která je hned po té naší nejsilnější. Rusko musí být součástí řešení světových problémů, nikoli jejich iniciátorem,“ konstatoval prezident. Upozornil, že Moskva místo toho svým chováním „podkopává mezinárodní normy a pravidla“, mimo jiné agresí na Ukrajině.

Obama rovněž využil příležitosti k útoku na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za „lichotky“, které Rusku adresoval a které jsou podle prezidenta v americké politice bezpříkladné. Ještě víc je ale prý Obama zaskočen způsobem, jakým republikánští politikové Trumpovi přitakávají.

Trump by měl rovněž přestat s „naříkáním“ nad údajně zmanipulovanými prezidentskými volbami, řekl Obama. Nikdo podle prezidenta nemůže vážně tvrdit, že volby v USA jsou zfalšované. „Nikdy v životě jsem neviděl prezidentského kandidáta, který diskredituje volební proces ještě před hlasováním. Trump by měl přestat naříkat a měl by se snažit opatřit si nějaké hlasy,“ poznamenal šéf Bílého domu.