Promluv, vyzval Salaha Abdeslama jeho bratr

Bratr jediného přeživšího podezřelého ze spáchání loňských teroristických útoků v Paříži Mohamed Abdeslam vyzval svého mladšího sourozence, aby promluvil. Salah Abdeslam, kterého po vydání z Belgie drží ve francouzské věznici, odmítá s vyšetřovateli spolupracovat. Minulý týden se kvůli tomu jeho obhajoby vzdali oba jeho právníci.

„Vyzývám svého bratra, aby promluvil,“ řekl Mohamed Abdeslam francouzskému rádiu RTL. Sám by si prý přál vědět, co přesně se stalo před a po útocích z loňského listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí. Kromě Salaha se atentátů účastnil i druhý Mohamedův bratr Brahim Abdeslam, jenž spáchal sebevražedný útok na bulváru Voltaire.

Minulý týden se obhajování Salaha Abdeslama vzdali jeho dva právníci Frank Berton a Sven Mary. „Řekl nám, že nebude mluvit a využije právo nevypovídat,“ uvedl tehdy Berton.

Právník Salaha Abdeslama Frank Berton
Zdroj: Reuters/Gonzalo Fuentes

Salah se jeví ještě víc radikalizovaný než dřív

Abdeslama zadržela belgická policie na počátku letošního března a místní úřady jej později vydaly do Francie. Od té doby odmítá komunikovat a podle bratra Mohameda Abdeslama se stáhl do sebe a zdá se být ještě více radikalizovaný než předtím.

„Během mých návštěv v Belgii jsem viděl Salaha Abdeslama, který byl připraven hovořit. O pár měsíců později se mi zdá, jako bych se díval na jiného člověka,“ dodal Mohamed, jenž svého bratra ve vazbě navštěvuje údajně každé tři měsíce. Na bratrově chování nesou podle něj vinu i „krajně těžké podmínky vazby“.

Také odstoupivší obhájci uvedli jako jeden z důvodů, proč Salah Abdeslam odmítá komunikovat, jeho hněv kvůli podmínkám, v nichž ho Francouzi drží. Podezřelý terorista je pod neustálým dohledem kamerového systému.

Mohamed Abdeslam v rozhovoru rovněž uvedl, že si je vědom, že mlčení jeho bratra je těžké obzvlášť pro pozůstalé obětí teroristických útoků, od nichž za necelé čtyři týdny uplyne již rok.