Jemenský prezident chce uzavřít příměří s povstalci

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí souhlasí s uzavřením příměří se šíitskými protivládními povstalci. Podle agentury Reuters to oznámilo jemenské ministerstvo zahraničí. Klid zbraní by měl platit 72 hodin, prezident Hádí ale nevyloučil jeho prodloužení, pokud povstalci splní další podmínky.

„Prezident souhlasil s vyhlášením příměří na 72 hodin s možností jeho prodloužení,“ uvedlo ministerstvo. Oboustranné zastavení palby může podle vlády trvat i déle, pokud povstalci ukončí obléhání města Taíz a zahájí spolupráci s vojenskou komisí, která dohlíží na dodržování příměří.

Uzavření příměří podpořila také Saúdská Arábie, která vede vojenskou koalici podporující jemenskou vládu. Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr zdůraznil, že klid zbraní musí dodržovat i povstalci. Dodal také, že kvůli neúspěchům dřívějších vyjednávání o uzavření míru je k dohodě skeptický.

Konflikt mezi vládou a šíitskými rebely v Jemenu trvá od roku 2014. Šíité s podporou Íránu nejprve obsadili hlavní město Saná a postupně dobývali další území. Od loňského března jemenskou vládu podporuje koalice vedená Saúdskou Arábií.

Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo více než 10 000 lidí, především civilistů. Saúdská Arábie je v poslední době terčem kritiky kvůli tomu, že oběťmi náletů na povstalce jsou velmi často civilisté.