Při výbuchu v německé chemičce BASF zemřeli dva lidé, další se stále pohřešují

Při výbuchu chemičky společnosti BASF v německém Ludwigshafenu zemřeli dva lidé a dalších šest bylo těžce zraněno. Dva lidé se nadále pohřešují. Obyvatelům částí Ludwigshafenu a Mannheimu firma doporučila nevycházet z domovů a zavřít okna. Podle provedených měření ale kouř nebezpečí pro obyvatele měst nepředstavuje.

 Exploze továrnou v Porýní-Falci otřásla kolem 11:30 SELČ. Zástupce chemičky Uwe Liebelt uvedl, že nejprve začalo hořet jedno z potrubí. „Jak poté došlo k explozi, zatím není jasné,“ podotkl. Jaká látka přesně začala hořet, nechtěl Liebelt sdělit. V chemičce se ale běžně překládají hořlavé kapaliny a zkapalněný plyn. Jejich množství ročně dosahuje 2,6 milionu tun.

Požár propukl nedaleko továrního přístavu. Záběry z místa ukazovaly plameny šlehající do výše i hustý černý kouř stoupající nad město.

Požár, na jehož likvidaci se podílejí jednotky z širšího okolí, už je podle úřadů pod kontrolou. Hašení ale pokračovalo i ve večerních hodinách. Z místa požáru nadále stoupá hustý, černý dým. Podle dosavadních měření ale pro obyvatelstvo nebezpečí nepředstavuje.

Vedle dvou mrtvých a šesti těžce zraněných je také několik osob zraněno lehce.

BASF je v chemickém odvětví gigant - po celém světě zaměstnává 110 tisíc lidí. Už ráno se při potížích s filtrem v jiné továrně této firmy v německém Lampertheimu zranili čtyři zaměstnanci. Ke znečištění ovzduší tam ale podle úřadů nedošlo.

Výbuch v chemičce BASF v Německu
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Závod v Ludwigshafenu byl v minulosti dějištěm tragických nehod. Při explozi v roce 1948 zemřelo v chemičce 207 lidí a 3800 osob utrpělo zranění. Ještě vážnější výbuch v továrně společnosti BASF v roce 1921 si vyžádal přes 560 obětí. Tehdy šlo o patrně nejhorší tragédii v dějinách chemického průmyslu.