Visegrádská čtyřka podle Zemana plní své poslání v EU

Události: Spory V4 kvůli uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Visegrádská čtyřka (V4), tedy sdružení Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, plní své poslání uvnitř Evropské unie a také se osvědčila ve sporu o unijní přerozdělovací kvóty migrantů, uvedla během sobotní tiskové konference na závěrečném dni setkání prezidentů V4 v Polsku česká hlava státu Miloš Zeman.

„Jsem rád, že náš postoj se osvědčil a že ho nyní přejímají i další země, protože o kvótách se už téměř nemluví, nebo jsou považovány za mrtvé téma,“ prohlásil Zeman. Připomněl, že země V4 se stavěly proti povinnému přerozdělení žadatelů o azyl v rámci EU.

Zeman prohlásil, že čtyřka podporuje myšlenku EU, která bude blíže občanům a bude méně byrokratická. „Brexit byl do jisté míry způsoben nefunkčností EU a nedostatkem silného vedení,“ dodal s odkazem na červnové referendum v Británii, ve kterém voliči rozhodli o odchodu Spojeného království z Unie.

Český prezident se také ohradil proti zahraničním politikům a těm unijním zemím, které státy V4 kritizují. Jako příklad zmínil lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, jenž se opakovaně ohradil proti vládě maďarského premiéra Viktora Orbána.

Hovořil také o tom, že evropský blok, respektive Evropská komise ztrácí důvěru velké části evropských občanů, proto kritiku mířící z unie na některé politiky V4 nepovažuje za obraz EU. „Naprosto nesdílím názor, že by Visegrád byl sirotkem nebo otloukánkem uvnitř EU. Nedělejme ze sebe někoho, kdo se v EU hrbí,“ dodal.

Miloš Zeman
Zdroj: ČT24

Tématem posledního jednacího dne byla mimo jiné i energetická bezpečnost. Podle Kisky není možné být závislý pouze na ruském plynu, proto je diverzifikace zdrojů důležitá. Zeman zdůraznil, že země V4 sdílí v otázce energetické bezpečnosti stejné zájmy, a ocenil pokračování projektu plynovodu Stork II.

Prezidenti se podle polské hlavy státu Andrzeje Dudy shodli na tom, že zamýšlené rozšíření plynovodu Nord Stream, vedoucímu po dně Baltu z Ruska do Německa, není ekonomicky ospravedlnitelný a jde o politickou záležitost, uvedla zpravodajská televize TVN24.

Při pátečním jednání se Zeman zřejmě neshodl se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou na vnějším pohledu na V4. Podle Kisky má V4 v zahraničí špatný obraz, proto doporučil nepoužívat skupinu jako štít pro vnitropolitické záměry. Zeman naopak v souvislosti s uprchlickou krizí vnímá V4 jako moudřejší než zbytek EU.