Nezdařený puč. Část radikálů chtěla vydat Mosul bez boje, skončili v hromadném hrobě

Bitva o Mosul je podle Turecka na spadnutí (zdroj: ČT24)

Část radikálů Islámského státu (IS) chtěla vydat dvoumilionový irácký Mosul vládě bez boje, jejich plán byl ale odhalen. Teroristé pak zavraždili skoro šedesát lidí včetně spolupracovníka vůdce IS. Jejich těla skončila v hromadném hrobě. Podle Ankary začne bitva o Mosul během pár dnů. Do bojů se mají zapojit i jednotky, které se cvičily v Turecku. Přímé zapojení tureckých vojáků ale Irák odmítá.

Přípravy na osvobození Mosulu probíhají řadu měsíců. V okolí města se už rozmisťují jednotky. Turecko počítá s nasazením vlastních vojáků a jimi trénovaných sunnitských jednotek, irácká vláda to ale odmítá.

Ankara a Saúdská Arábie jsou zase proti nasazení šíitských milicí, které v boji proti islamistům využíval Bagdád. „Pro Irák by bylo lepší, kdyby Mosul osvobodila národní armáda za pomoci místních. Přičemž sektářské milice by se do bojů vůbec nezapojily,“ míní saúdskoarabský ministr zahraničí Adel al-Džubejr.

Irácké jednotky se připravují na boj s IS v Mosulu
Zdroj: ČTK/AP/Adam Schreck

Islamisté obsadili dvoumilionový Mosul v roce 2014 a odmítají dobrovolně vyklidit pozice. Jednotky osvoboditelů se podle všeho musí připravit na zákeřný způsob boje. Teroristé podle místních zdrojů připravují sebevražedné atentátníky, město podminovali a děti využívají jako agenty. Z obyvatel by navíc mohli udělat živé štíty.

V jejich vlastních řadách se přesto našla skupina, která chtěla město bez boje vydat irácké armádě. Radikálové ale plán odhalili a následně zavraždili 58 lidí. Agentura Reuters informaci získala od několika zdrojů, k nimž patří poradce irácké vlády pro otázky IS Hišám Hášimí a plukovník Ahmad Táí, jenž pracuje v armádní rozvědce.

Hášimí sdělil, že se na plán předání města přišlo, když byl jeden z aktérů zadržen a na telefonu měl vzkaz týkající se předání zbraní. Přiznal, že zbraně jsou schovány na třech místech a že byly připravené pro členy skupiny, kteří se chtěli připojit k irácké armádě, až se přiblíží k městu.

„Je to jasný náznak toho, že teroristická organizace začíná ztrácet podporu nejen mezi běžnými lidmi, ale i mezi vlastními členy,“ podotkl mluvčí irácké protiteroristické služby Sabáh Numání.

Islámský stát
Zdroj: REUTERS/Stringer/Files

OSN se kvůli ofenzivě obává humanitární krize. „Nejhorší možný scénář pro Mosul by vypadal asi takto: Stovky tisíc lidí na útěku, obyvatelé města jako lidské štíty, chemický útok, který by ohrozil až stovky tisíc lidí. Možná i víc. Pokud by se toto všechno stalo najednou, znamenalo by to katastrofu,“ prohlásila humanitární koordinátorka OSN pro Irák Lisa Grandová.