Německý ústavní soud odmítl stížnosti na dohodu EU s Kanadou

Německá vláda může předběžně schválit dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Ústavní soud v Karlsruhe zamítl stížnosti proti této dohodě, zároveň ale stanovil několik podmínek jejího schválení. Informovala o tom agentura DPA.

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou vyvolala v Německu vlnu odporu. Na počátku září proti ní a také proti zamýšlené dohodě o volném obchodu s USA (TTIP) v Berlíně demonstrovalo přinejmenším 150 tisíc lidí. Kriticky se k dohodě CETA stavěla také část vládní sociální demokracie (SPD). V polovině září ale uzavření dokumentu nakonec podpořila.

Ke stížnostem podaným k ústavnímu soudu, které požadovaly odmítnutí dohody německou vládou před ratifikací Spolkovým sněmem, se připojily desetitisíce Němců. Vadila jim mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů, ale třeba i způsob vyjednávání dohody. Dohodu označují také za nedemokratickou. Obávají se totiž, že národní vlády přijdou jejím podpisem o některé své pravomoci.

Jednou z hlavních podmínek, které soud ve svém nálezu stanovil, je ta, že vláda musí dát záruku, že Německo bude moci jednostranně od dohody odstoupit, pokud tak soud rozhodne. Soudci totiž zatím nerozhodli o ústavnosti smlouvy a bude trvat dalších několik měsíců, než tak učiní.

Některé části dohody mohou na základě další z podmínek soudu vejít v platnost až po konečné ratifikaci národními parlamenty. To podle některých agentur může trvat i několik let.

Ministr hospodářství a předseda SPD Sigmar Gabriel je s rozhodnutím soudu „velmi spokojený“. Soudem uložené podmínky podle něj vláda splní, u některých z nich to prý dokonce již učinila. Uzavřením dohody CETA dostane „globalizace konečně nějaká pravidla“, uvedl Gabriel.

CETA, která má snížit cla u 98 procent zboží a umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky, má být podepsána na summitu EU s Kanadou. Za obvyklých okolností by pro její schválení, jako u ostatních dohod uzavíraných Unií, stačil souhlas vlád unijních zemí a Evropského parlamentu. Evropská komise ale navrhla proces, který počítá i s ratifikací v parlamentech členských zemí. Než by se k dohodě vyjádřily, dokument by platil v provizorním režimu.

Česká vláda dohodu CETA schválila ve středu, příští týden by o ní měli hlasovat ministři hospodářství členských zemí EU. Ke schválení je potřeba jednomyslná podpora. Brusel a Ottawa doufají, že by mohly dohodu podepsat 27. října. Kanada loni do EU vyvezla zboží za 28,2 miliardy eur, osmadvacítka opačným směrem za 35,2 miliardy eur.