Thajci se modlí za svého churavějícího krále. V zemi se začíná projevovat nervozita

Zdravotní stav thajského krále Pchúmipchona Adundéta, který je nejdéle vládnoucím panovníkem na světě, se zhoršil. Připustil to královský palác. Ještě předtím vláda vyzvala veřejnost, aby nedala na fámy, které kolují po sociálních sítích. V zemi je patrná nervozita, která se odráží i v propadu tamního akciového trhu a kurzu měny.

Osmaosmdesátiletého panovníka navštívily v nemocnici jeho čtyři děti, včetně korunního prince, který se kvůli otcovu zdravotnímu stavu vrátil ze zahraničí. Šéf vládnoucí vojenské junty zrušil plánovanou návštěvu provincie na východě země se zdůvodněním, že se připravuje na přijetí u korunního prince.

Předchozí prohlášení paláce uvádělo, že král Pchúmipchon Adundét absolvoval o minulém víkendu v nemocnici několik zákroků a že jeho zdravotní stav je „nestabilní“. Nynější komuniké uvádí, že králův zdravotní stav zůstává celkově nestabilní, a je v něm naznačeno, že král je napojen na umělou ledvinu a plíce.

V zemi je patrná nervozita. Hlavní index akciové burzy v Bangkoku během odpoledne ztrácel téměř sedm procent, než se částečně zotavil a ztrátu zmírnil na 4,1 procenta. Thajské akcie klesají už od neděle, kdy královský palác oznámil, že králův zdravotní stav je nestabilní. Bylo to poprvé, co palác v souvislosti se zdravím krále takovou frázi použil. Kurz thajského bátu během dne oslabil o 1,1 procenta na 35,76 BHT za dolar.

Král platí v zemi za nejvyšší autoritu a záruku stability

Osmaosmdesátiletý monarcha, který usedl na trůn před sedmi desetiletími, sice nespravuje politickou moc, je ale považován za záruku stability země. Na veřejnosti se neobjevil už téměř rok. Vážnými zdravotními problémy trpí od roku 2006, od té doby byl často hospitalizován. Před nemocnicí se za něj modlily stovky jeho přívrženců.

Thajci se modlí za svého krále
Zdroj: Reuters

Pchúmipchon Adundét je mezi obyvateli velmi vážený a v politicky výbušné době po svržení premiérky Jinglak Šinavatrové, po němž se chopila moci armáda, je vnímán jako symbol kontinuity politického systému.

Následníkem trůnu je jeho jediný syn Maha Vadžiralongkorn. Vzhledem k polobožskému postavení krále i nejistotě ohledně princovy osobnosti je však otázka nástupnictví v Thajsku krajně citlivou otázkou. Majestát královské rodiny je chráněn jedním z nejpřísnějších zákonů na světě.