Katalánští lídři chtějí další referendum. Návrh schválil parlament

Katalánský parlament se vyslovil pro uspořádání dalšího referenda o získání nezávislosti, které by se mělo konat nejpozději v září příštího roku. Stoupenci odtržení Katalánska od Španělska tak zvyšují tlak na vládu v Madridu.

Katalánská vláda uspořádala podobné, nezávazné referendum už v listopadu 2014. Pro nezávislost se v něm vyslovilo asi 80 procent hlasujících, účast ale činila jen zhruba 40 procent.

Parlament této španělské autonomní oblasti, v němž mají většinu stoupenci nezávislosti, dnes hlasy 72 z celkového počtu 135 poslanců podpořil návrh předsedy nové katalánské vlády Carlese Puigdemonta uspořádat referendum ať už se souhlasem španělské vlády, nebo bez něho.

Hlasování je novou výzvou španělské justici, která o několik hodin dříve vyzvala prokuraturu, aby zvážila možnost trestního stíhání předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellové a dalšího představitele koaliční vlády v Barceloně Francesca Homse. Španělskému ústavnímu soudu se konkrétně nelíbí, že Forcadellová 27. července ve sněmovně připustila projednávání plánu na odtržení Katalánska od Španělska.

obrázek
Zdroj: ČT24

Katalánsko získalo autonomii v rámci Španělského království na základě ústavy platné od roku 1979. Stejně jako dalších 16 regionů má tak svou vládu a svůj parlament.

Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení dlouhodobě rozděleni zhruba na polovinu. Mnozí z nich si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.