Na Havla se vzpomínalo i v Rusku. Hlavně mezi lidmi z opozice

Události: Ruské vzpomínání na Václava Havla (zdroj: ČT24)

Nedožité osmdesátiny Václava Havla si připomněli i v Moskvě. V Českém centru zazněly ukázky z jeho her, přišli hlavně diváci, kteří Havlovo dílo dobře znají. Chtěli na něj zavzpomínat nejen jako na dramatika, ale také jako na politika, který neváhal postavit se mocným.

Texty her Václava Havla nezní v Rusku z pódií divadel často. Jeho absurdní dramata si oblíbil úzký okruh diváků. Podle Sergeje Skorvida, který část Havlova díla přeložil, je ale jeho popis normalizace a nesvobody Rusům dobře srozumitelný. Členové disentu navíc znali jeho texty už v 70. letech.

„Programové prohlášení Charty 77 tady hned kolovalo. Texty ze samizdatu, z období disentu, tady byly překládány,“ potvrzuje Sergej Skorvid.

Havlovo dílo sice velmi dobře zná, osobně se s ním ale nikdy nesetkal. Když vyrazil na jednu z mála přednášek prvního prezidenta České republiky v Rusku, přes nával lidí se k samotnému Havlovi nedostal.

Havel podporoval i ruskou opozici

Václav Havel není v Rusku znám jen jako dramatik, ale také jako bojovník za lidská práva. Jeho portréty proto aktivisté nosili před pěti lety na protivládní demonstrace.

Plakáty s Havlem se objevovaly na demonstracích ruské opozice
Zdroj: ČT24

Tehdejších protestů se účastnil i Nikolaj Gladkich. S Havlem se sešel rok předtím a politik na něj udělal takový dojem, že na demonstraci za svobodné volby využil jeho nejslavnější heslo. „Napsali jsme na plakát Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Zkopírovali jsme tam jeho podpis. Tento transparent vzbudil obrovský zájem,“ ujišťuje Gladkich.

Osobnost Václava Havla je v Rusku známá především v řadách opozice. Nejednou ji totiž podpořil i po pádu Sovětského svazu, když kritizoval nedodržování lidských práv a autoritářské tendence nových vládců.