Tisíce Kolumbijců žádaly mír, opozice považuje současnou dohodu za slabou

Mír je na dosah, prohlásil kolumbijský prezident Juan Santos po setkání s lídrem opozice Alvarem Uribem. Ten označil mírovou dohodu s povstalci z FARC za slabou. Úmluvu, která formálně ukončila 52 let trvající konflikt, těsně odmítli voliči v nedělním referendu. Tisíce lidí přišly ve středu večer úmluvu podpořit na Bolívarovo náměstí v Bogotě.

Prezident a jeho hlavní politický rival se dohodli, že upraví podmínky dohody a budou hledat kompromis. Řešit to má speciální komise. „Kolumbijci, jsme velmi blízko k dosažení míru - stabilního a trvalého míru s širší podporou ze strany celého národa. Pokud každý bude mít vůli a přispěje odpovědností a rozumem, rychle dosáhneme našeho cíle,“ konstatoval Santos.

Opozici vadí, že dohoda je příliš benevolentní v otázce trestání povstaleckých lídrů a dává jim příliš velký prostor pro politickou činnost. Při konfliktu mezi vládou a levicovou guerillou zemřelo 260 tisíc lidí a další miliony musely opustit domovy.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos
Zdroj: John Vizcaino/Reuters

„Je lepší dosáhnout míru pro všechny Kolumbijce než chatrné dohody pro polovinu občanů. Znovu opakujeme, že je nutné, aby povstalci přijali za své zločiny zodpovědnost. Nabídli jsme vládě legální a ekonomická řešení spojená s eliminací obchodu s drogami. Řešení musí přijmout všichni členové FARC, kteří nejsou zapojeni do zločinů proti lidskosti,“ zdůraznil exprezident Uribe.

Jaké změny odpůrci dohody žádají?

  • Rebelové, kteří budou shledáni vinnými, se nebudou moci ucházet o veřejnou funkci.
  • Lídři FARC půjdou za spáchané zločiny do vězení.
  • Povstalci by měli zaplatit obětem odškodné z nezákonných zisků.
  • V kolumbijské ústavě by neměly nastat žádné změny.

Kolumbijci v nedělním referendu odmítli dohodu 50,2 procenty hlasů. Rozdíl mezi táborem pro a proti činil pouhých 54 tisíc hlasů. K urnám přišlo pouze 37 procent lidí, což bylo způsobeno zřejmě i prudkým deštěm spojeným s hurikánem Matthew.

Vyjednávači kolumbijské vlády zahájili v úterý na Kubě nové rozhovory se zástupci FARC. Není ale jasné, zda budou povstalci ochotni přistoupit na přísnější podmínky mírové dohody. Klid zbraní mezi oběma stranami podle Santose platí jen do konce října.

Konflikt v Kolumbii trval přes půl století
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

Konflikt začal před více než půl stoletím jako hájení práv a půdy drobných zemědělců a propagace ultralevicových postojů, postupně ovšem přerostl v guerillovou válku plnou vražd, únosů i obchodů s drogami, z nichž levicoví rebelové získávali peníze.

V současné době má FARC asi sedm tisíc bojovníků a stejný počet lidí jej aktivně podporuje. Podle dohody musí do půl roku odevzdat zbraně pozorovatelům OSN.