UNICEF: V extrémní chudobě žije 385 milionů dětí

Téměř 385 milionů dětí žije na světě v extrémní chudobě. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF). Nejpostiženější jsou děti v subsaharské Africe a v jižní Asii, kde smutný žebříček vede Indie.

V roce 2013 žilo podle zprávy 19,5 procenta dětí v rozvojových zemích v domácnostech, které mají k dispozici jen asi 46 korun na osobu a den. Dospělí žijící v rozvojových zemích jsou podle UNICEF extrémní chudobou ohroženi o více než polovinu méně často než právě děti. Hrozí 9,2 procenta dospělých.

Děti představovaly přibližně třetinu obyvatelstva zahrnutých do výzkumu, ale celou polovinu těch, kteří žijí v extrémní chudobě. Nejohroženější jsou nejmenší děti - víc než pětina dětí z rozvojového světa mladších pěti let žije v extrémně chudých domácnostech. 

„Nejen, že jsou děti více ohroženy extrémní chudobou, její důsledky jsou pro ně navíc ještě mnohem škodlivější,“ uvedl šéf UNICEF Anthony Lake. Chudoba má podle něj přímý vliv na duševní a fyzický rozvoj dětí.

Ředitelka UNICEF ČR Gomba ke zprávě o chudobě dětí (zdroj: ČT24)

Nejhorší situace je v subsaharské Africe, kde v extrémní chudobě žije téměř polovina tamních dětí. Ty zároveň představují víc než polovinu všech extrémně chudých dětí. Druhý nejvyšší podíl má jižní Asie s 36 procenty. V samotné Indii žije v extrémní chudobě víc než třicet procent tamních dětí, naprostá většina z nich ve venkovských oblastech.   

Zprávu o extrémní chudobě, tedy nejkritičtějším stádiu chudoby, kdy lidé nemají přístup k základním potřebám, jako jsou jídlo, voda, přístřeší či zdravotní péče, sestavil UNICEF na základě dat z 89 států světa, které představují 83 procent populace rozvojových zemí. Fond na studii spolupracoval se Světovou bankou.