Kolumbie povede nová jednání, která mají přinést dohodu s FARC

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos oznámil zahájení nové fáze dialogu o mírové dohodě s povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). V pozici hlavního vládního zmocněnce nadále zůstává Humberto de la Calle, který dříve nabídl rezignaci kvůli výsledku nedělního referenda, ve kterém Kolumbijci jím vyjednanou mírovou smlouvu odmítli.

„Požádal jsem Humberta de la Calle, kterého jsem potvrdil ve funkci hlavního vyjednavače, aby zahájil jednání, která nám umožní vyřešit všechna potřebná témata, abychom mohli dospět k dohodě a dosáhnout snu celé Kolumbie - ukončit válku s FARC,“ řekl Santos.

V tříčlenném týmu, který Santos jmenoval a který by měl začít jednat s opozicí, bude kromě Humberta de la Calle také ministryně zahraničí María Ángela Holguinová a ministr obrany Luis Carlos Villegas.

Santos chce vstoupit do dějin jako mírotvorce za každou cenu, a v tom je ten problém.
Mnislav Zelený
etnolog, bývalý velvyslanec v Kolumbii

Vyjednávací skupinu jmenovala i opozice

Álvaro Uribe, bývalý prezident a vůdce opozice, která vystupovala proti schválení mírové dohody v lidovém hlasování, rovněž jmenoval tříčlennou skupinu, která by měla s vládou vést vyjednávání ve jménu opozice. K hlavním Uribeho požadavkům patří potrestání zločinů FARC a zamezení některým členům guerilly v politické činnosti.

Mírovou dohodu s FARC, která oficiálně ukončila 52 let trvající konflikt mezi ústřední vládou a levicovou guerillou s 260 tisíci oběťmi, Kolumbijci v nedělním referendu odmítli 50,2 procenta hlasů.

Bývalý velvyslanec v Kolumbii Mnislav Zelený k jednáním s FARC (zdroj: ČT24)

Výsledek je velkým překvapením, průzkumy odhadovaly schválení dohody téměř dvěma třetinami voličů. K urnám přišlo pouze 37 procent lidí, což bylo způsobeno zřejmě i prudkým deštěm spojeným s blížícím se hurikánem Matthew. Rozdíl mezi táborem pro a proti činil pouhých 54 tisíc hlasů.

Pokračování mírových jednání ve společném prohlášení podpořili ministři zahraničí jihoamerických zemí - Brazílie, Mexika, Argentiny, Chile, Uruguaye a Paraguaye. Podporu mírovému procesu vyjádřili také prezidenti Peru a Venezuely.