New York zakázal Trumpovi přijímat peníze do kontroverzního fondu

Newyorské úřady zakázaly dobročinnému fondu Donalda Trumpa přijímat peníze od dárců. Důvodem je fakt, že zmíněný fond není ve státě registrován. Média už několik týdnů obviňují republikánského kandidáta, že místo charity využíval fondu ke splácení vlastních dluhů.

Úřad newyorského generálního prokurátora odeslal v pátek republikánskému miliardáři dopis nařizující okamžité zastavení sběru příspěvků od dárců na území státu. V opačném případě to „bude považováno za pokračování podvodů na obyvatelích státu New York“, uvádí se v dopise.

Pro Trumpa, který od první prezidentské debaty s demokratickou sokyní Hillary Clintonovou čelí problémům kvůli urážkám na adresu bývalé vítězky soutěže Miss Universe či neochotě zveřejnit daňové přiznání, jde o další patálii potenciálně ohrožující jeho pozici v boji o Bílý dům.

Vášně a slovní přestřelky při úvodní prezidentské debatě (zdroj: ČT24)

Jeho fond se dostal do středu zájmu americké veřejnosti poté, co list The Washington Post před dvěma týdny informoval, že údajně používá dary z fondu pro vlastní potřeby.

Prostředky z fondu Donald J. Trump Foundation mu podle washingtonského listu posloužily například k tomu, aby v roce 2007 zaplatil pokutu za svůj floridský hotel Mar-a-Largo ve výši 120 tisíc dolarů (téměř tři miliony korun) za to, že stožár stojící u hotelu téměř dvojnásobně převyšoval povolenou výšku.

Trump seznamuje veřejnost s jedním z šeků směřujících do fondu
Zdroj: Reuters

Trump tehdy místo pokuty poukázal o něco vyšší částku z fondu do nadace válečných veteránů, na čemž se dohodl s floridskými úřady. Tři roky poté urovnal 158 tisíci dolary z fondu spor s hráčem golfu, který se domáhal výhry v dobročinném turnaji na Trumpově hřišti a hrozil žalobou.

Informace nyní prověřuje daňový úřad, který může magnáta přimět nahradit fondu všechny peníze, které použil pro vlastní potřebu.

V posledních dnech se navíc mediálně probírala i Trumpova daňová disciplína. Deník New York Times přišel s tvrzením, že realitní magnát se možná až 18 let vyhýbal placení daní. V roce 1995 měl mít ztrátu 916 milionů dolarů, což byl důsledek několika chybných rozhodnutí v předchozích letech – nevhodně načasované koupě hotelu, problémů s několika kasiny či neúspěchu při pokusu o podnikání v letectví.

Tak vysoká ztráta ovšem podnikateli umožnila snižovat dalších osmnáct let svůj zdanitelný příjem více než o 50 milionů dolarů, upozornil deník s odkazem na vyjádření daňových expertů. Je tedy možné, že Trump léta neplatil daň z příjmu. Deník ovšem připomněl, že přesné údaje o Trumpových zdanitelných příjmech za poslední roky jsou zatím neznámé.

Donald Trump informaci o tom, že měl osmnáct let sníženou daň z příjmu, nepopřel. „Pan Trump je velmi zdatný obchodník a je součástí jeho zodpovědnosti vůči byznysu, rodině a zaměstnancům, aby neplatil více daní, než po něm zákony vyžadují,“ prohlásil naopak štáb jeho kampaně. Současně však zdůraznil, že Trump zaplatil miliony dolarů na jiných odvodech, například na majetkových daních nebo na daních z nemovitostí.

Republikánský kandidát dlouhodobě čelí kritice za to, že nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad. Republikán se brání tím, že jeho daňové přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace.