Ztrácí USA cenného spojence? Rijád má zákon o 11. září za hrozbu mezinárodním vztahům

Otevření žalob na saúdskou vládu kvůli údajné podpoře terorismu je hrozbou pro mezinárodní vztahy. Rijád se znovu ohradil proti schválenému zákonu v USA, na základě něhož padla v neděli první žaloba pozůstalé oběti z 11. září 2001. Blízkovýchodní monarchie vyzvala Kongres ve Washingtonu, aby jednal s cílem předejít negativním dopadům zákona.

Proti zákonu se již dříve postavil prezident Barack Obama, jehož veto ale minulý týden Kongres přehlasoval – v případě dosluhující hlavy státu vůbec poprvé. Prezident varoval, že zákon poškodí vztahy s Rijádem, který je významným spojencem Západu na Blízkém východě, zvlášť v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Ve sporu jde o zákon zvaný JASTA (Justice Against Sponsors of Terrorism Act). Saúdská vláda na svém pravidelném zasedání v metropoli Rijádu uvedla, že tento zákon představuje porušení principu nevést soudní stíhání proti vládám. Saúdští představitelé jakýkoli podíl na útocích či financování teroristů odmítají a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradili.

Saúdský kabinet se vyjádřil poté, co televizní stanice CNN v neděli uvedla, že Saúdskou Arábii zažalovala v USA první pozůstalá po oběti útoků z 11. září 2001. Na atentátech se podíleli mimo jiné právě občané Saúdské Arábie.

Ohořelé obleky v muzeu
Zdroj: Reuters

Vdova Stephanie DeSimoneová zažalovala Rijád za to, že podle ní přispěl ke spáchání atentátů dlouholetou podporou teroristické sítě Al-Káida. O jejích plánech zaútočit na USA prý Saúdská Arábie věděla. Blízkovýchodní země tak podle DeSimoneové nese spoluzodpovědnost za smrt jejího manžela Patricka Dunna, který zahynul po útoku na Pentagon.

„Bez pomoci království by Al-Káida neměla schopnost navrhnout, naplánovat a provést útoky z 11. září,“ stojí v žalobě, z níž citovala CNN.

obrázek
Zdroj: ČT24

Islamisté unesli v září 2001 letadla, s kterými následně narazili do budov Světového obchodního střediska (WTO) v New Yorku a do budovy ministerstva obrany ve Washingtonu. Jedno z letadel spadlo po potyčce mezi pasažéry a teroristy nedaleko města Shankville v Pensylvánii. Při atentátech zahynulo téměř 3000 lidí. Z 19 atentátníků jich 15 pocházelo ze Saúdské Arábie.

Obama svůj odpor k zákonu zdůvodnil i obavami o národní bezpečnost. Může podle něj poškodit spolupráci se zahraničními spojenci v boji proti terorismu i v jiných otázkách.

Barack Obama
Zdroj: Reuters

Nepochybně podle Bílého domu také ochladnou vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií, která je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě.

Obavy v souvislosti s přehlasováním Obamova veta dal najevo i ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan. Podle něj je Saúdská Arábie klíčový partner amerických tajných služeb při úsilí o zmaření teroristických plánů.

Byl by to absolutní skandál, kdyby tento zákon jakýmkoli způsobem ovlivnil ochotu Saúdů pokračovat v protiteroristické spolupráci, kde jsou naši nejlepší partneři.
John Brennan
Ředitel CIA

Zákon, který začátkem září schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát, umožňuje žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Sebevražedné atentáty na Spojené státy z 11. září 2001, při nichž zemřelo téměř 3000 lidí, provedlo 19 islámských teroristů arabského původu. Z nich 15 bylo občany Saúdské Arábie.