Novému tažení Talibanu na afghánský Kunduz dochází dech

Islamistické hnutí Taliban se znovu pokusilo zmocnit severoafghánského města Kunduz. V noci na pondělí podniklo koordinovaný útok a proniklo až do centra správního střediska stejnojmenné provincie. Podle svědků ale oddíly postupně ustupují a město je už pod kontrolou bezpečnostních sil.

Útok začal kolem půlnoci místního času. Bojovníkům Talibanu se podařilo proniknout do obytných čtvrtí a někteří z nich zaujali pozice v domech místních obyvatel.  

Síly Severoatlantické aliance v Afghánistánu ale podle AFP kolem 20:00 SELČ uvedly, že „vláda má město Kunduz pod kontrolou a na cestě jsou posily“.

Náčelník kunduzské policie Kásim Džangalbáh večer agentuře AFP potvrdil, že „centrum města je v našich rukou“. Ještě předtím guvernér provincie Kunduz informoval, že díky podpoře speciálních afghánských sil se začali útočníci stahovat z několika centrálních oblastí města.

Vojenský analytik Šulc: Je to blesk z čistého nebe, ale může to trvat dny i týdny (zdroj: ČT24)

Taliban o útoku na Kunduz informoval na Twitteru. „Dnes časně ráno začala mohutná operace směřující ze čtyř stran na metropoli provincie Kunduz,“ oznámil na svém twitterovém účtu mluvčí Talibanu Zabibulláh Mudžáhid. 

Afghánské síly se mobilizují k protiútoku

Policejní mluvčí Mahfuzulláh Akbarí řekl, že bezpečnostní síly připravují operaci s cílem vyhnat Taliban z města. „Bojovníci Talibanu jsou ale v domech civilistů, takže musíme provádět naše operace velmi opatrně,“ dodal Akbarí. Afghánské ministerstvo vnitra v prohlášení uvedlo, že do Kunduzu míří vládní posily.

Jen za rok 2015 zahynulo asi pět a půl tisíce lidí z afghánských bezpečnostních složek, mnoho lidí dezertovalo, to znamená, že ty složky mají méně lidí, než by potřebovaly, což se projevuje na výcviku, výkonnosti a tak dále.
František Šulc
vojenský analytik

Taliban Kunduz obsadil už loni. Afghánští vojáci podporovaní americkými leteckými útoky a speciálními jednotkami islamisty po několikadenních bojích vyhnali.

Nové přepadení Kunduzu přišlo v době, kdy vládní síly kontrolují jen zhruba dvě třetiny afghánského území. Taliban stupňuje své operace i v dalších částech země, včetně strategické jižní provincie Hílmand, kde ohrožuje provinční metropoli Laškargáh. Těžké boje pokračují také podél hlavní silnice vedoucí k městu Tarín Kút, které je metropolí jižní provincie Uruzgán.

Obsazení strategického a relativně bohatého třistatisícového města Kunduz bylo největším úspěchem hnutí Taliban od jeho svržení v roce 2001.

Vydáno pod